Težina pripreme: jako lagano
Vrijeme pripreme: 70 min
Broj osoba: 6
Sastojci
- 1 kg junetine od lopatice, narezane na veće komade
- 2 manja luka, sitno rezana
- 2 mrkve, narezane na kolutiće
- 3 režnja češnjaka, zgnječena
- 2 stabljike celera, nasjeckane
- 1 jušna žlica brašna
- 2 jušne žlice koncentrata rajčice
- 1 čajna žlica šećera
- 1 grančica majčine dušice
- 4 dcl goveđeg temeljca
- 2 dcl crnog vina
- 6 šljiva
- 2 jušne žlice crnih maslina
- 1/2 limuna, sok i fino ribana korica
- 2 jušne žlice fino sjeckanog lista peršina
Priprema
1. korak
U velikoj plitkoj zdjeli na maslinovu ulju popecite komade junetine dok blago ne posmeđe sa svih strana. Kad je junetina pečena, izvadite je i stavite na tanjur sa strane.
2. korak
Na istom ulju propirjajte luk i poriluk dok ne omekšaju, zatim dodajte mrkvu, celer, koncentrat i češnjak. Miješajte minutu-dvije.
3. korak
Meso vratite u zdjelu. Dodajte koncentrat rajčice, šećer, sok limuna i vino. Nakon nekoliko minuta ulijte temeljac i dodajte majčinu dušicu. Meso bi moralo biti pokriveno tekućinom (ako je potrebno, dodajte malo vode). Posolite i popaprite.
4. korak
Pokriveno stavite kuhati u pećnicu prethodno zagrijanu na 150 stupnjeva otprilike 2 sata. Nakon sat i pol u zdjelu dodajte otkoštene i prepolovljene šljive i crne masline. Prije serviranja sve pospite sitno sjeckanim listom peršina i koricom limuna.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....