Svako godišnje doba sa sobom donosi voćne gušte pa su tako ljetni mjeseci rezervirani za ukusno bobičasto voće: maline, ribizl, kupine, ogrozd, borovnice i rubno jagode, čija je sezona sad zaista gotova. Tu i tamo se još pojave jagode mjesečarke i nešto kasnije one jagode uzgojene na poljima Gorskog kotara, pa obratite pažnju na tržnicama.
Svim drugim bobicama sezona je u punom jeku, no ako ih ne volite jesti u izvornom sirovom obliku ili ste ih se već zasitili, možete ih oplemeniti na brojne načine. Možete ih pretvoriti u klasike kao što su sok, liker, pekmez ili džem…
U našem editorijalu bobičaste voćke glavne su zvijezde sorbeta, zanimljivog ledenog sendviča, zdravih prutića, želea i neizostavne torte. Kako vanjske temperature dosežu vrtoglave maksimume i naše slastice su prilagođene tom momentu i prezentirane isključivo u hladnoj ili ledenoj varijanti za što veći užitak.
KAKO ČUVATI BOBIČASTO VOĆE?
Gdje god kupili bobičasto voće, bilo to na placu ili u dućanu, najčešće u vašu kuhinju dolazi zapakirano u plastičnu ambalažu. Za kratkotrajno stajanje u hladnjaku ta ambalaža ne predstavlja problem, no da biste voću produžili trajnost odvojite par minuta svog vremena i učinite sljedeće. Voće izvadite iz plastične ambalaže, očistite od zalutalog lišća ili bubica. Uklonite svaku trulu ili natučenu voćku te stavite voće u staklenu ili drvenu posudu koju se prethodno obložili kuhinjskim papirom. Stavite u hladnjak i sigurno ćete duže moći uživati u ukusnim plodovima. Kada skladištimo voće u plastici dolazi do stalne kondenzacije te se na dnu pakiranja nakuplja tekućina koja vlaži voće te ono vrlo brzo dolazi u fazu truljenja.
LEDENE SLASTICE ZA VRTOGLAVE VRUĆINE
Što se pripreme samih slastica tiče, za sorbet je poželjno svježe voće prije daljnjeg korištenja vrlo kratko zalediti. Voće je potrebno prvo dobro oprati i ukloniti nečistoće, ocijediti te što bolje osušiti kuhinjskim ručnikom. Stavite zatim voće na pladanj i kratko zamrznite. Sokovi unutar voća ostanu sačuvani te je sorbet puno aromatičniji.
Kombinacija čokolade i ribizla zaista je posebna. Slatkoća čokolade ublaži kiselost ribizla, a dodatak orašaste arome pistacija ovaj desert čini posebnim. Poigrajte se i začinima! Primjerice, klinčić u prahu mnogi povezuju sa zimskim kolačima, no odlično se sljubljuje s malinama, a čak i s borovnicama. Tu je i cimet, tonka i neizostavna vanilija koje možete iskoristiti i u ledenim slasticama. Ovisno o vašim željama odaberite jednu ledenu deliciju iz našeg editorijala, pripremite je i osvježite si vruće ljetne dane.
TORTA OD JOGURTA I BOBIČASTOG VOĆA
TORTICE OD ŽELEA, RIBIZLA I OGROZDA
SENDVIČI SA SLADOLEDOM OD BOBIČASTOG VOĆA I BANANE
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....