S dolaskom ljetnih dana sve nam se češće dogodi da želimo pojesti ukusno bezmesno jelo. Bio petak ili ne, kad ne pripremamo ribu, najradije spravljamo salatu ili, pak, jedan od omiljenih složenaca. U nedostatku povrća nerijetko se u našoj pećnici zato peče izvedenica musake kojoj, ako nema mesa, dodajemo različito povrće - ponekad tikvice, ponekad papriku i rajčicu ili luk, koprivu i sir. Ovo jednostavno, zasitno, ali ispred svega ukusno jelo, posebno volimo ljeti kad na tržnice stignu mladi patlidžani. Spajamo ih s krumpirom, pelatima te provjereno dobrim parmezanom i barem dva dana uživamo u okusima ovog fenomenalnog jela za koje ne znaš je li bolje toplo ili hladno. Želite li, možete mu dodati pržene komade pancete i posipati ga listovima svježeg bosiljka, a naravno, možete mu dodati i mljeveno meso (za ovaj recept bit će dovoljno 500 g).
Sastojci:
• 1 kg krumpira
• 4 srednje velika patlidžana
• 1,5 dcl maslinova ulja
• 2 češnja češnjaka
• 1 luk
• 1 dl crnog vina (suhog)
• 1 žlica koncentrata rajčice
• 1 žličica šećera
• 1 konzerva pelata (400 g)
• 1 žličica majčine dušice
• 1 žlica krušnih mrvica
Za umak:
• 2 žlice maslaca
• 0,75 l mlijeka
• 3 žumanjka
• 150 g fino ribanog parmezana
• 50 g brašna
Priprema:
Patlidžane operite i uzdužno narežite na ploške debljine 5 do 8 mm. Jedan češanj češnjaka zgnječite i pomiješajte s decilitrom ulja, time premažite patlidžane, a zatim ih malo posolite.
Patlidžane kratko pecite u tavi (minutu do dvije sa svake strane) dok ne omekšaju.
U drugoj tavi zagrijte ostatak ulja i na njemu propirjajte luk i ostatak češnjaka te dodajte dva prstohvata soli.
Pirjanom luku i češnjaku dodajte koncentrat rajčice, ulijte vino pa miješajte na malo jačoj vatri dok tekućina gotovo ne ispari. Na kraju umiješajte pelate te pirjajte pokriveno 20-ak minuta dok pelati ne omekšaju.
Za umak, rastopite maslac i dodajte brašno, pažljivo miješajući kako se ne bi stvorile grudice. Uklonite s vatre i ulijte mlijeko te, dalje miješajući, vratite na štednjak i kuhajte dok se ne zgusne.
Umiješajte žumanjke i parmezan, posolite i popaprite, maknite s vatre i odložite na stranu. Krumpir ogulite i narežite na tanke ploške te ga na 10 minuta prokuhajte u kipućoj slanoj vodi. U okruglu vatrostalnu ili keramičku zdjelu (ili nekoliko manjih) slažite musaku.
Dno zdjele premažite maslinovim uljem, na to složite pola količine patlidžana i krumpira te prelijte s nekoliko žlica umaka pa pospite jednom jušnom žlicom krušnih mrvica. Pokrijte ostatkom patlidžana i krumpira i prelijte ostatkom umaka.
Musaku pecite 35 do 40 minuta u pećnici, prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva, dok ne poprimi zlatnosmeđu boju.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....