Sjećate se kako su se prije 10-ak godina na svakom rođendanu i barem malo važnijoj proslavi posluživali muffini i prvi nestajali s tanjura? A tek kada smo otkrili da mogu biti i slani? Pa to je bila prava mala revolucija u našim kuhinjama!
U posljednje vrijeme razmišljam upravo o tome gdje su nestali muffini i zašto ih više nitko ne radi. Praktični su, jednostavni za pripremu, u njih se može upakirati baš sve što pronađete u hladnjaku, a opet, ljudi kao da su zaboravili da postoje. Upravo zato, nakon prošlotjednih slanih, ovog puta donosim recept za slatke muffine, i to prave zimske.
Mak i limun, dobro znamo, sjajan su par, a kada se ovi kolačići umoče u gusti, ljepljivi sirup od mandarine i amaretta, cijela stvar postaje još malo bolja. Od ove smjese možete napraviti i madeleines kolačiće ili ih oblikovati na drugačiji način, ali bilo bi dobro da ostanu veličine jednog do dva zalogaja kako bi bili što jednostavniji za konzumaciju. Odlični su za zasladiti se vikendom, usred radnog dana ili kada kupite kilogram kiselih mandarina i ne znate kako ih drugačije iskoristiti osim u dobrom kolaču. Neka ovo bude vaš odabir!
Trebat će vam:
2 jaja
100 g smeđeg šećera
120 g otopljenog maslaca
100 ml mlijeka
20 g maka
275 g brašna
5 g praška za pecivo
1 žličica ekstrakta vanilije
limunova korica
80 ml limunova soka
listići badema
prstohvat soli
Za preljev:
100 ml soka od mandarine
10 ml amaretta
100 g šećera
Priprema:
U posudu stavite jaja i šećer i dobro ih izmiksajte. Dodajte limunov sok, otopljeni maslac, mlijeko i vaniliju pa miksajte još kratko. Zatim dodajte brašno, prašak za pecivo, sol, mak i koricu jednog limuna. Povežite u gustu smjesu. Stavite u kalup za muffine koji ste obložili košaricama, pospite listićima badema i pecite na 180 stupnjeva Celzijevih 15 do 20 minuta. Dok se muffini peku, napravite sirup. U posudu stavite sok od mandarine, amaretto i šećer. Kuhajte dok ne dobijete gusti sirup. Prebacite u dublju posudicu. Kada su muffini gotovi, kratko ih ohladite pa ih umačite u sirup donjim dijelom, a gornji dio premažite sirupom. Pustite da se dobro natope i postanu sočni. Poslužite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....