TOTALNI KLASIK

Kada ste zadnji put jeli šnenokle? Sve sastojke sigurno već imate, pa nema razloga da ih ne napravite još danas

Bez ozbira na to zovete li ovu poslasticu šnenokle ili paradižot, u jedno smo sigurni - u djetinjstvu ste je sigurno obožavali

Šnenokle, paradižot ili čak floating islands, gdje god se nalazili i kako god nazivali ovu poslasticu, jedno je sigurno - obožavali ste je kao klinci, a danas je se tako rijetko sjetite. Što je, zapravo, prava šteta, jer u pitanju je desert koji, ako ga napravite kako treba, može biti odlična, a prejednostavna ideja nakon ručka. Na pripremu nećete potrošiti više od pola sata, a svidjet će se svima za stolom.

Kako bi ga napravili baš kako treba, u nastavku vam ostavljamo provjereni recept koji je s nama svojevremeno podijelio Pantelija Pekić iz Gastronomada i po kojem šnenokle uvijek ispadaju lagane, prozračne i taman dovoljno slatke.

image
Marko Miscevic/Cropix

Pripremu podijelite na tri koraka. Najprije istucite bjelanjke, zatim pripremite žutu kremu i na kraju ih spojite. Šnenokle možete poslužiti samostalno, kao lagan, kremasti desert, ali i uz piškote ili kekse s maslacem. Osim toga, čest dodatak je i ribana čokolada, a Francuzi ih vole poslužiti i s karamelom te orašastim plodovima.

DOBRI SAVJETI!

U kremu se često dodaje i brašno ili gustin, zbog čega podsjeća na varijantu žute slastičarske kreme. U receptu koji ostavljamo u nastavku, radi se bez brašna, zbog čega je u pitanju varijanta engleske kreme.

Da bi vam bjelanjci bili čvršći, dodajte im prstohvat soli, a za glađu teksturu dodajte malo kiseline.

Nakon što se skuhali kremu od žumanjaka, ohladite je na sobnoj temperaturi, a zatim držite u hladnjaku.

Ako jelu dodajete kekse ili piškote, prethodno ih možete namočiti u prošeku.

Osim čokoladom, šnenokle na kraju možete posipati i s malo limunove korice.

image
Marko Miscevic/Cropix

Trebat će vam:

500 ml mlijeka

4 jaja

100 g šećera

1 vanilin šećer

keksi ili piškoti

malo čokolade ili limunove korice po želji

malo prošeka po želji

Priprema:

Mlijeko ulijte u posudu i stavite na srednju vatru. Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Najprije istucite bjelanjke. Kada ih tučete, odjednom dodajte 50 grama šećera i prstohvat soli. Kada ste ih istukli, sa strane pripremite posudicu s hladnom vodom tako da žlicom potopljenoj u hladnoj vodi uzimate tučeni bjelanjak i stavljate ga u zagrijano mlijeko. Mlijeko mora biti zagrijano, ali ne smije doći do točke vrenja. Kada lagano krčka, dodajte jednu po jednu žlicu bjelanjaka. Kuhajte 30-ak sekundi s jedne i jednako toliko s druge strane. Važno je da ne pretrpate posudu sa šnenoklama, kako bi se mogle lijepo napuhati i dobiti pravilan oblik. Bjelanjke izvadite iz mlijeka i stavite sa strane. Mlijeko također maknite s vatre.

Zatim izmiksajte 50 grama šećera s četiri žumanjka i jednim vanilin šećerom. Kad se svi sastojci povežu, dodajte malo toplog mlijeka u kojem ste kuhali bjelanjke u kremu s jajem, kako biste je temperirali, i kontinuirano miješajte. A zatim tako temperiranu kremu ulijte u posudu sa zagrijanim mlijekom pa sve zajedno vratite na srednju vatru. Kuhajte dok ne dobijete gustu kremu ili dok ne postigne temperaturu između 70 i 85 stupnjeva. Maknite s vatre i podijelite kremu u posudice. Prije toga u posudicu uvijek možete dodati kekse. Dodajte oblačiće od bjelanjaka pa prelijte s još malo kreme. Na na kraju posipajte s malo ribane čokolade. Šnenokle prije posluživanja ohladite (ako ste dovoljno strpljivi).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. siječanj 2025 11:25