Šnenokle, paradižot ili čak floating islands, gdje god se nalazili i kako god nazivali ovu poslasticu, jedno je sigurno - obožavali ste je kao klinci, a danas je se tako rijetko sjetite. Što je, zapravo, prava šteta, jer u pitanju je desert koji, ako ga napravite kako treba, može biti odlična, a prejednostavna ideja nakon ručka. Na pripremu nećete potrošiti više od pola sata, a svidjet će se svima za stolom.
Kako bi ga napravili baš kako treba, u nastavku vam ostavljamo provjereni recept koji je s nama svojevremeno podijelio Pantelija Pekić iz Gastronomada i po kojem šnenokle uvijek ispadaju lagane, prozračne i taman dovoljno slatke.
Pripremu podijelite na tri koraka. Najprije istucite bjelanjke, zatim pripremite žutu kremu i na kraju ih spojite. Šnenokle možete poslužiti samostalno, kao lagan, kremasti desert, ali i uz piškote ili kekse s maslacem. Osim toga, čest dodatak je i ribana čokolada, a Francuzi ih vole poslužiti i s karamelom te orašastim plodovima.
Trebat će vam:
500 ml mlijeka
4 jaja
100 g šećera
1 vanilin šećer
keksi ili piškoti
malo čokolade ili limunove korice po želji
malo prošeka po želji
Priprema:
Mlijeko ulijte u posudu i stavite na srednju vatru. Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Najprije istucite bjelanjke. Kada ih tučete, odjednom dodajte 50 grama šećera i prstohvat soli. Kada ste ih istukli, sa strane pripremite posudicu s hladnom vodom tako da žlicom potopljenoj u hladnoj vodi uzimate tučeni bjelanjak i stavljate ga u zagrijano mlijeko. Mlijeko mora biti zagrijano, ali ne smije doći do točke vrenja. Kada lagano krčka, dodajte jednu po jednu žlicu bjelanjaka. Kuhajte 30-ak sekundi s jedne i jednako toliko s druge strane. Važno je da ne pretrpate posudu sa šnenoklama, kako bi se mogle lijepo napuhati i dobiti pravilan oblik. Bjelanjke izvadite iz mlijeka i stavite sa strane. Mlijeko također maknite s vatre.
Zatim izmiksajte 50 grama šećera s četiri žumanjka i jednim vanilin šećerom. Kad se svi sastojci povežu, dodajte malo toplog mlijeka u kojem ste kuhali bjelanjke u kremu s jajem, kako biste je temperirali, i kontinuirano miješajte. A zatim tako temperiranu kremu ulijte u posudu sa zagrijanim mlijekom pa sve zajedno vratite na srednju vatru. Kuhajte dok ne dobijete gustu kremu ili dok ne postigne temperaturu između 70 i 85 stupnjeva. Maknite s vatre i podijelite kremu u posudice. Prije toga u posudicu uvijek možete dodati kekse. Dodajte oblačiće od bjelanjaka pa prelijte s još malo kreme. Na na kraju posipajte s malo ribane čokolade. Šnenokle prije posluživanja ohladite (ako ste dovoljno strpljivi).
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....