ljetne meze

Kada vam dosade klasični namazi i paštete, napravite ovaj brz i aromatičan od namirnice koju inače ubacujete u variva i salate

Chefica Ivana Bekavac leću kombinira s brojnim začinima i namirnicama koje imate i vlastitoj kuhinji

Razne sušene grahorice i mahunarke uvijek je dobro imati u smočnici - tijekom hladnijih dana kako bismo od njih mogli spremiti neko fino i zasitno varivo, a tijekom ovih toplijih, da nam posluže za pripremu raznih ukusnih namaza! Kako od crvene leće pripremiti namaz koji će osvojiti vaše goste na idućem ljetnom okupljanju, pojasnila nam je chefica Ivana Bekavac u ljetnom izdanju magazina Dobra hrana, koji je još uvijek na kioscima. Neku verziju tog namaza često sprema u sklopu svog cateringa Prep, koji vodi u suradnji s Dinom Habulin i Marinom Petranovićem, a s čitateljima je podijelila inačicu s aromatiziranim uljem, koja se na našem snimanju doslovce razgrabila! Sam namaz možete još obogatiti sjemenkama sezama, usitnjenim sušenim rajčicama ili pak bučinim sjemenkama, ovisno o vašim osobnim preferencijama.

image
Neja Markičević/Cropix
image
Neja Markičević/Cropix
image
Neja Markičević/Cropix

Namaz od crvene leće

Trebat će vam:
200 g crvene leće
2 rajčice
1 luk
850 ml vode
1 žličica soli
1/2 žličice kurkume
1 limun
Za aromatizirano ulje:
3 žlice maslinova ulja
1/2 žličice kumina
2 režnja češnjaka
1 žlica svježeg đumbira
1 lovorov list
1/2 žličice čilija

Priprema:

Isperite leću. Luk sitno nasjeckajte. U lonac stavite kuhati sve sastojke za namaz od leće. Kuhajte 15-ak minuta ili dok se leća ne počne raspadati. Pripremite aromatizirano ulje tako što ćete naribati češnjak i đumbir. Na tavi zagrijte ulje i dodajte sve sastojke. Sve zajedno pržite nekoliko minuta dok se ne počne osjećati miris. Kuhanu leću pomiješajte s aromatiziranim uljem, a na kraju dodajte limunov sok.

image
Neja Markičević/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. kolovoz 2024 07:48