RUČAK USRED TJEDNA

Kada vam u hladnjaku ostane šaka šampinjona i koja mrkva, napravite ovu jednostavnu rižu

 Ravsky/Getty Images/istockphoto
Za ovo jelo koristiti možete i ostatke riže, a osim navedenog, dodati možete i drugo povrće po želji

Trebat će vam:

300 g riže

100 g graška

100 g šampinjona

2 mrkve

3 žlice soja sosa

1 žlica sezamova ulja

1 žlica limunova soka

1 žličica meda

1 manji komadić đumbira

3 režnja češnjaka

2 mlada luka

suncokretovo ulje

sol i papar

začini po želji

Priprema:

Rižu skuhajte i ohladite. U veliku tavu ili wok najprije stavite suncokretovo ulje. Dobro ga zagrijte pa na ulje bacite sitno sjeckani đumbir i češnjak. Odmah dodajte i mrkvu narezanu na kockice, ubacite i šampinjone koje ste očistili i nasjeckali, a zatim dodajte grašak. Nakon dvije minute prženja, ubacite rižu. Sve dobro protresite pa prelijte mješavinom soja sosa, sezamova ulja, limunova soka i meda. Dobro promiješajte i pustite da se pirja pet do deset minuta. Povremeno promiješajte i maknite s vatre. Prije posluživanja pospite sitno sjeckanim mladim lukom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2024 23:15