RASKOŠNI STOL

Kada želite napraviti malo posebniji ručak, sjetite se ovog recepta za patku punjenu kruhom s umakom od jabuke

 Yurawhite/Getty Images/istockphoto
Odlična je opcija za nedjeljni ručak, ali i za svečane prilike kada želite iznenaditi i zadiviti društvo za stolom

Trebat će vam:

1 cijela patka (oko 2,5 - 3 kg)

1 žlica maslinovog ulja

1 naranča

1 jabuka

1 crveni luk

2-3 grančice svježeg timijana ili ružmarina

100 ml bijelog vina ili pilećeg temeljca

Za nadjev:

200 g kruha

100 g suhog voća

1 jabuka

1 crveni luk

2 češnja češnjaka

1 žlica maslaca

1 žlica sjeckanog svježeg peršina

1 žličica suhog timijana ili ružmarina

1 jaje

100 ml pilećeg temeljca

Za umak od jabuke:

3 jabuke

2 žlice maslaca

1 žlica smeđeg šećera

100 ml bijelog vina

100 ml pilećeg temeljca

sok od pola limuna

Priprema:

Operite i osušite patku, uklonite višak masnoće i probodite kožu vilicom. Unutrašnjost natrljajte solju, paprom i timijanom/ružmarinom, pa dodajte narezanu naranču, jabuku i crveni luk.

Za nadjev, popržite luk i češnjak na maslacu, dodajte kruh, suho voće, jabuku, peršin i začine. Prelijte temeljcem, dodajte jaje i ostavite da se ohladi, pa napunite patku.

Patku prelijte uljem, stavite u pleh i dodajte vino ili temeljac. Pecite na 180 °C 2,5-3 sata, prelijevajući sokovima. Zadnjih 30 min povisite temperaturu na 200 °C.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. prosinac 2024 09:22