HRSKAVO I SLASNO

Kako izliječiti mamurluk u nekoliko zalogaja? Ovo je recept koji vam treba

Ništa ne liječi mamurluk nakon duge i lude novogodišnje noći kao slastan, mastan i bogat sendvič

Nije nimalo neobično da se prvi dan nove godine probudite mamurni, ali je vječno pitanje kako taj mamurluk najbolje izliječiti. Naravno, pomoći si možete ostacima pečenja, narescima s plate, sarmom ili što god vam je već ostalo od ludog slavlja, no sasvim je jasno da vam, kada se probudite u jutarnjim satima, vjerojatno baš i neće biti do tanjura konkretnog jela, već ćete najprije poželjeti dobar, slastan doručak. Ovdje nastupa najbolji sendvič koji možete zamisliti - onaj iz tave, s topljenim sirom, hrskav izvana, a kremast iznutra.

image
Nathan Dumlao/Unsplash/

Grilled cheese, kako ga nazivaju Amerikanci, jedan je od najboljih lijekova za mamurluk. Slastan je, taman dovoljno bogat, pomalo mastan i sočan. I najbolje od svega, priprema uopće nije komplicirana.

Sve što će vam trebati bit će dva komada kruha (ili više, ovisno o tome koliko sendviča radite), maslac, po želji majoneza i dobar topivi sir. Kruh je s obje strane potrebno premazati slojem maslaca, a neki mu rado dodaju i majonezu.

KOJI KRUH ODABRATI?


Kod pripreme grilled cheese sendviča najviše volimo koristiti dobar sourdough kruh, ali ovdje odlično funkcionira i fini, meki mliječni kruh. Ako vam ništa od toga nije pri ruci, dobra opcija je i klasičan tost kruh.

Zatim napravite sendvič od poštene količine sira, a kada ste završili, na srednju vatru na štednjaku stavite tavu. Osim sirom, sendvič uvijek možete puniti i drugim dodacima, primjerice, mortadelom ili šunkom, tunom, kiselim krastavcima...

image
Gio Bartlett/Unsplash/

Kada ste napravili sendvič, stavite ga na zagrijanu tavu, smanjite vatru i pecite dok ne poprimi hrskavu koricu. Sendvič povremeno pritisnite špatulom. Preokrenite ga, pa ponovno pecite dok ne poprimi boju i sir se u potpunosti ne rastopi. Kada je gotov, sendvič prepolovite i poslužite. Iako je odličan već sam po sebi, ovakav sendvič dobro će se složiti i uz žlicu ili dvije francuske salate koja vam je ostala od jučer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. siječanj 2025 12:04