Bogati, gusti biskviti, krema od limuna ili čak dobra carbonara jela su koja obožavamo i u kojima (najčešće) koristimo samo žumanjke. Koristimo ih i za premazivanje kiflica i ubacujemo u tijesta za, primjerice, buhtle, no nakon što zamijesimo tijesto, u zdjelici sa strane često nam ostane i koji bjelanjak koji zatim, ne znajući kako ga iskoristiti, bacamo ili, ako je količina veća, koristimo za već tisuću puta viđene puslice ili beze kore.
Međutim, dobro je znati kako bjelanjke nije potrebno potrošiti istog trenutka, već ih možete i smrznuti, i to na prilično jednostavan način. Stavite ih u plastičnu posudu ili vrećicu sa zip zatvaračem, stavite u zamrzivač, a kada vam stvarno zatrebaju, stavite ih na 10-ak minuta u toplu vodu i odmrznut će se kao da ih nikada niste niti stavili u zamrzivač.
Takve bjelanjke možete koristiti kao što biste iskoristili i svježe, za pripremu ranije navedenih slastica, tučene možete ubaciti u smjesu od sira kada radite štrudlu kako biste dobili lagano, pjenasto punjenje ili od njih napraviti koktel.
Još bolja ideja bit će smrznuti ih u kalupu za led i to tako da svaki bjelanjak stavite u poseban utor. Tako ćete vrlo lako odvojiti potrebnu količinu bjelanjaka za pojedini recept i iskoristiti točno koliko vam treba, a ostatak možete vratiti u zamrzivač. A kad smo već ovdje, svakako bacite pogled i na naše recepte u kojima će vam zaboravljeni bjelanjci itekako dobro doći. Birajte između predobrih macaronsa poznate slastičarke Petre Jelenić, Pavlove torte ili bisvit kolača s borovnicama po receptu naše suradnice Slavice Šagolj.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....