Za 4 osobe
Za rižot:
400 g riže Carnaroli
1,5 l ribljeg temeljca
100 g mesa od grdobine
100 g mesa od dagnji
50 g mesa od vongola
50 g jadranskih dagnji
50 g peršina
50 g češnjaka
1,5 dcl žlahtine
0,5 dcl maslinovog ulja
50 g maslaca
100 g crnih trubača
100 g vrganja
sok jednog limuna
svježi motar za garnish
Priprema:
Zagrijte u padeli za rižoto malo maslinovo ulja. Rep grdobine narežite na manje kocke te ga posolite i zapecite na maslinovom ulju zajedno s repovima kozica. Dodajte rižu i tostiraj je. Podlij sa žlahtinom i kuhajte na jakoj vatri da što prije ispari te dodajte vrganje narezane na kockice. Počnite podlijevati s ribljim temeljcem (romb i grdobina najdraže su mi ribe za riblje temeljce). Kuhajte oko 15 minuta uz konstantno podlijevanje i miješanje, a u zadnjih nekoliko minuta kuhanja dodajte unutra dagnje, vongole i trubače. Maknite s vatre te mantekiraj s maslacem i malo hladnog maslinovog ulja. Pazite da ne prekuhate rižu, ali isto tako da ne ostane previše al dente. Rižoto mora biti kremast i pudingaste teksture. Dodajte soka od limuna za svježinu te sitno sjeckani peršin. Servirajte u tanjur te u sredinu stavite nekoliko listova svježeg motara. Sve zalijte s još malo hladnog maslinovog ulja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....