ZVUČI TOP!

Kako napraviti ‘jen lip rižot‘ s grdobinom, dagnjama i vongolama otkrio nam je chef Marin Pleše

 Borut BrozoviĆ (studio B)/
Bakalaj i panada na glagoljaški način, jen lip rižot i pastirski kunpir i fažol recepti su iz knjižice Branka Fučića koje je Pleše reinterpretirao koristeći nova znanja

Za 4 osobe

Za rižot:

400 g riže Carnaroli

1,5 l ribljeg temeljca

100 g mesa od grdobine

100 g mesa od dagnji

50 g mesa od vongola

50 g jadranskih dagnji

50 g peršina

50 g češnjaka

1,5 dcl žlahtine

0,5 dcl maslinovog ulja

50 g maslaca

100 g crnih trubača

100 g vrganja

sok jednog limuna

svježi motar za garnish

Priprema:

Zagrijte u padeli za rižoto malo maslinovo ulja. Rep grdobine narežite na manje kocke te ga posolite i zapecite na maslinovom ulju zajedno s repovima kozica. Dodajte rižu i tostiraj je. Podlij sa žlahtinom i kuhajte na jakoj vatri da što prije ispari te dodajte vrganje narezane na kockice. Počnite podlijevati s ribljim temeljcem (romb i grdobina najdraže su mi ribe za riblje temeljce). Kuhajte oko 15 minuta uz konstantno podlijevanje i miješanje, a u zadnjih nekoliko minuta kuhanja dodajte unutra dagnje, vongole i trubače. Maknite s vatre te mantekiraj s maslacem i malo hladnog maslinovog ulja. Pazite da ne prekuhate rižu, ali isto tako da ne ostane previše al dente. Rižoto mora biti kremast i pudingaste teksture. Dodajte soka od limuna za svježinu te sitno sjeckani peršin. Servirajte u tanjur te u sredinu stavite nekoliko listova svježeg motara. Sve zalijte s još malo hladnog maslinovog ulja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. studeni 2024 16:02