KAD NE RADE PEKARNICE...

Kako napraviti kruh, pogaču i peciva bez kvasca? Imamo tri recepta po kojima provjereno uspijevaju

Brza i jednostavna peciva i kruh gotova su u manje od sat vremena

U slučaju da ste ostali bez kruha i peciva, a sve trgovine i pekarnice su zatvorene, ne brinite, jer u nastavku vam donosimo recepte za jednostavna peciva od tek nekoliko sastojaka, za soda kruh s kojim nema greške i onaj za mirisnu kukuruznu pogaču koju obožavamo.

PECIVA OD TRI (ILI VIŠE) SASTOJKA

U posljednje vrijeme ponovno su hit peciva od tri do četiri sastojka, točnije ona za koja vam nije potreban kvasac, već samo svježi sir ili grčki jogurt, brašno, prašak za pecivo i sol, a kojima zatim možete dodati i druge dodatke po želji. Primjerice, posip od sezama i maka ili začinsko bilje uvijek su dobra ideja. I sami ih volimo u situacijama kada nam se jede kruh, a nemamo previše vremena pa, logično, imamo i svoj provjereni recept. Osim toga, odličan recept za peciva s grčkim jogurtom pronašli smo i na profilu Hungry Anja, te vam objavu ostavljamo u nastavku.

RECEPT ZA BRZA PECIVA (I KREMASTU TUNA SALATU)

image
Lidija Lončarić/

A ŠTO JE S KRUHOM?

Nedavno smo ga spajali s finim varivom od poriluka, a danas ga radimo zato što je jednostavan i brz i može poslužiti kao odlična podloga za mazanje različitih slatkih i slanih namaza, ali i kao dodatak ručku. Soda ili, kako ga još nazivaju, irski kruh je onaj jedan prečac koji vam je u životu baš trebao. Recept nam je svojevremeno ustupila Sandra Rončević.

POTRAŽITE GA OVDJE

image
Vedran Peteh/Cropix

MIRISNA POGAČA

U slučaju da u smočnici ili kuhinjskom ormariću imate finog domaćeg kukuruznog brašna, ovu pogaču morate napraviti. Toliko je mirisna, hrskava, aromatična i bogata da će vam cijeli stan ili kuća zamirisati i vrlo vjerojatno se još toplog tijesta nećete moći zasititi dok sa stola ne nestane i posljednja mrvica. Recept za ovu pogaču svojevremeno smo dobili u mlinu obitelji Pukanić.

image
Berislava Picek/Cropix/

Kukuruzna pogača

Trebat će vam:

500 g kukuruznog brašna
1 prašak za pecivo
sol
dvije žlice ulja
200 ml jogurta
150 ml sirutke

Priprema:

Kukuruzno brašno prelijte zagrijanim jogurtom i sirutkom. Pustite da se ohladi pa u ohlađeno dodajte ulje, prašak za pecivo i sol te dobro izmijesite da ne bude grudica. Ostavite da se odmori. Ako je imate, pecite u gusnatoj posudi, veličine 28 cm, dva sata na ne prejakoj temperaturi. Dobro je da ovaj kruh ne bude previsok, već više kao pogača. Ovakvom kruhu gornja kora ispuca. Pečenog zamotajte neka se postupno hladi. Može se jesti sedam do deset dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. studeni 2024 11:15