SAD JE PRAVO VRIJEME

Kako napraviti najbolji ajvar, šalšu i džem od šljiva? Imamo 5 provjereno dobrih recepata za najpopularnije zimnice

Ako napravite dovoljno teglica, zimnica uvijek može biti dobar poklon za drage vam prijatelje i obitelj

Od šalše, preko ajvara i paprika, pa sve do slatkog džema, danas vam donosimo naših pet omiljenih recepata za popularne zimnice. Saznajte sve o tome kako pripremiti šalšu na čak nekoliko načina, kakvi će krastavci biti najbolji za slasne sendviče, što su to peglane paprike i kako ajvar rade u jednom od najboljih zagrebačkih restorana. Sve to, a i puno više čeka vas u nastavku.

U slučaju da ste se ove godine posebno zainteresirali za pripremu zimnice, svakako razmislite o kupovini PDF knjižice "Godišnja doba u teglicama", koju je napisala Iva Findrle i o čemu smo pisali ovdje. Knjižica ima 134 stranice i koštat će vas nešto više od 16 eura. Svi detalji su ovdje.

image
Iva Finderle

ŠALŠA U TEGLICAMA

Iskoristite sezonu rajčica i omiljene crvene plodove spremite u teglice kako biste u njihovom slatkastom okusu mogli uživati cijele godine. Šalša je jedna od obaveznih zimnica koju radimo svake godine i uvijek se vodimo istim receptima. Sve o pripremi šalše pronaći možete na poveznici koju ostavljamo u nastavku.

RECEPTI I SAVJETI: SVE O ŠALŠI

image
Marko Miščević/Cropix

Na koji je god način pripremali, ako je dobro kuhana i spremljena u čiste, sterilizirane teglice, u smočnici može stajati mjesecima, a vi je po potrebi možete koristiti za pripremu umaka ili od nje, uz samo još pokoji dodatak, napraviti finu juhu od rajčice i usred zime.

SVIMA OMILJENI AJVAR

Odmah nakon svestrane šalše, na red dolazi ajvar. Dobro znamo da priprema ajvara kod kuće nije lagan zadatak i da, ako ga radite svake godine, sigurno već imate svoj recept, ali ako se u pripremu ove godine upuštate po prvi put, bilo bi dobro da pri ruci imate provjerene upute. Da ne biste uzalud trošili vrijeme i namirnice, najbolja opcija bit će voditi se probranim korisnim savjetima i receptom koji je isproban i koji ostavljamo u nastavku.

AJVAR PO PROVJERENOM RECEPTU

image
Stefanikolic/Getty Images/istockphoto

KISELI KRASTAVCI ZA NAJBOLJE SENDVIČE

A kako vi radite kisele krastavce? Mi ih volimo kiseliti u komadu pa kasnije sjeckati, a još su nam draži oni koje na mandolinu narežemo na tanke ploške pa ih, nakon što ih ukiselimo ubacujemo u sendviče. Najdetaljniji recept za ukiseljene krastavce potražite u nastavku.

RECEPT ZA KISELE KRASTAVCE

image
Iva Finderle

ROG PAPRIKE U TEGLICI, ALI PEGLANE

Među slanim favoritima nalaze nam se i ukiseljene paprike, ali ove godine radimo ih na malo drugačiji način. Prošle smo godine, naime, od Dragana Mladenovića dobili recept za peglane paprike njegove majke i toliko su nam se svidjele da ih jedna čekamo i sami ponoviti.

RECEPT ZA PEGLANE PAPRIKE DRAGANOVE MAME

image
Berislava Picek/Cropix

MALO DRUGAČIJI DŽEM OD ŠLJIVA

I šećer na kraju, svima omiljeni džem od šljiva. Iako obožavamo klasiku, otkad smo džem prvi put radili u pećnici, s dodatkom amaretta, postao nam je novi favorit. Priprema je daleko jednostavnija nego kod klasičnog kuhanja, a okus je još bolji. Osim na kruhu, ovakav džem bit će odličan dodatak i najrazličitijim slasticama.

PEČENI DŽEM OD ŠLJIVA

image
Marko Miščević/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 06:03