Trebat će vam:
800-1000 g brašna
2 jaja
2 žlice šećera
malo soli
15 ml suncokretova ulja
250 ml vrućeg mlijeka
Za slatko punjenje i posluživanje:
višnje iz kompota
šećer u prahu
šlag
Za slano punjenje i posluživanje:
krumpir
sol i papar
začini prema želji
2 žlice maslaca
špek
luk
Priprema:
Pomiješajte sve sastojke, osim mlijeka. Zatim u posudu ulijte vruće mlijeko i brzo zamijesite tijesto. Dodajte malo po malo brašna dok tijesto ne postane elastično i prestane se lijepiti za ruke. Ostavite da se kratko odmori.
Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi, ali ne tako tanko kao kod peljmena, jer stavljate manje nadjeva. Izrežite krugove pomoću većeg kalupa ili čaše.
Uzmite krug u ruku te punite odabranim nadjevom, bilo višnjama koje ste posuli šećerom u prahu, ili kuhanim, naribanim i začinjenim krumpirom. Presavinite tijesto oko nadjeva tako da dobijete oblik polumjeseca.
Zakrivljeni dio dodatno uljepšajte tako što ćete prstima polako zavrtati rub prema gore. Kuhajte varenike u kipućoj posoljenoj vodi dok ne isplivaju, a zatim ih pustite da se kuhaju sve dok tijesto ne omekša. Pripremate li slatke varenike s trešnjama, ocijedite ih i poslužite s rastopljenim maslacem ili šlagom. Nakon što ste skuhali slane varenike, ocijedite ih, a zatim ih kratko zapecite na tavi na kojoj ste na dvije žlice maslaca rastopili i popržili špek i luk. Poslužite s kiselim vrhnjem.
Savjet!
Vareniki mogu biti i s ribanim sirom i povrćem, sa svježim sirom, s trešnjama, s krumpirom i gljivama, s kupusom…