NEDJELJNI KOLAČ

Kakva poslastica: Imamo recept za prhku pitu s domaćim pekmezom od šipka

 Berislava Picek/Cropix
Pekmez od šipka, naravno, možete zamijeniti drugim okusom, samo po svojoj želji

Trebat će vam:

4 žumanjka

125 g maslaca

1 vanilin šećer (burbon)

50 g šećera (povećajte dozu po želji)

250 g oštrog brašna (ako vam se tijesto lijepi za ruke povećajte dozu)

Prstohvat soli

Džem od šipka

Priprema:

Prvo pjenasto izradite žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom. Potom dodajte maslac sobne temperature natrgan na komadiće, prstohvat soli i na kraju postupno dodavajte brašno istodobno gnječeći tijesto tako da smjesa prolazi kroz prste. Zatim izmijestite tjesto koje se ne bi smjelo ljepiti za prste. Ako se i dalje lijepi dodajte još brašna. Oblikujte kuglu i omotajte je u plastičnu foliju i ostavite u hladnjaku na barem pola sata. Pecite na 200°C 20-25 minuta dok ne poprimi zlaćanu boju.

Ovdje tijesto pečete zajedno s nadjevom - ne prije. Mi smo izabrali šipak, ali vi možete pitu nadjenuti šumskim voćem, džemom od marelice ili bilo kojim drugim. Dakle, razvaljate tijesto, obložite njime pleh te se pripremite trakice od tijesta koje ste duplo tanje razvaljali i koje će vam služiti za ukras na površini. Nakon što se obložili pleh tijestom, dodali nadjev, krenite slagati trakice jednu preko druge, imajući na umu da dobro pričvrstite rubove jer se lako mogu odvojiti. Pecite 20 minuta na 200°C

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. prosinac 2024 19:50