Želite li se zasladiti nakon ručka ili uz popodnevnu kavu, a nemate sastojaka niti vremena za bogate kremaste kolače poput svima omiljenog ledenog vjetra ili švarcvaldice, biskvit kocke uvijek će biti dobra alternativa. Priprema je relativno brza, a dok se kolač peče i hladi, vrlo lako možete umutiti i kakvu jednostavnu kremu.
Kada vam pri ruci nije čak ni slatko vrhnje za šlag, napraviti je možete od grčkog jogurta koji ćete obogatiti finim, osvježavajućim preljevom od bobičastog voća s limunovim sokom ili, još bolje, limoncellom, šećerom, metvicom i kojim drugim dodatkom po želji. Volimo mu dodati i malo vanilije, aceto balsamico, a na kraju sve poprskati i sokom limete, za dodatan kick osvježenja.
Umjesto grčkog jogurta koristiti možete i kuglicu sladoleda od, primjerice, vanilije, koji ćete zatim preliti bobičastim voćem. Također, ako vam pri ruci nije svježe voće, uvijek možete iskoristiti i ono smrznuto. Najbolje od svega, ovaj kolač gotov je u 40-ak minuta, kod pripreme nećete uprljati previše suđa, a vjerujemo kako će većina za stolom tražiti i koju krišku više.
U nastavku ostavljamo recept Anite Šarić.
Trebat će vam:
175 g maslaca
175 g šećera
3 jaja
1 žlica ekstrakta vanilije
1 žlica limoncella ili 2 jušne žlice limunova soka
175 g brašna (oštrog)
1 žlica praška za pečenje
1 žlica mlijeka
Za kremu:
400 g bobičastog voća ili jagoda
2 žlice limoncella ili limunov sok
2 čajne žličice aceta balsamica
1 žlica šećera
malo svježe metvice
1 grčki jogurt
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180°C. U jednoj posudi pomiješajte brašno i prašak za pečenje i stavite po strani. U drugoj posudi izmiksajte šećer i maslac dok ne postanu kremasti. Dodajte jedno po jedno jaje i dobro izradite smjesu između svakog dodavanja. Dodajte ekstrakt vanilije, limoncello i mlijeko, a zatim umiješajte suhe sastojke kontinuirano miješajući. Pecite kojih 25 minuta dok površina kolača ne poprimi zlaćanu boju. Za to vrijeme pripremite umak i voće. Bobičasto voće ili jagode stavite u tavicu zajedno s limoncellom, listićima mente, šećerom i acetom balsamicom pa prokuhajte 7 do 8 minuta dok se umak ne reducira. Kad je gotovo, poslužite s grčkim jogurtom i prethodno pripremljenim umakom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....