Gotovo na svim krajevima svijeta, u svakoj kuhinji svakog naroda, postoji jelo koje se radi tako da se rijetka ili gusta smjesa peče na vrućoj ploči ili tavi, a zatim se dobiveni oblik puni, rola ili jednostavno premazuje i posipa različitim nadjevima. Tako Francuzi imaju crepes, Amerikanci pancakes, u Aziji postoji čitav niz jela koja se pripremaju sličnim metodama, ali u posljednje vrijeme prilično su popularne souffle palačinke, Rusi imaju bline, Nizozemci poffertjes, a postoji i nešto što se zove Dutch baby palačinka, ali zapravo uopće ne dolazi iz Nizozemske. Palačinke su, dakle, jedno od najpopularnijih jela na svijetu, bez obzira na sastav i formu u kojoj dolaze.
Ipak, palačinke kakve su najpoznatije nama zapravo su francuske crepes. Vjeruje se da su nastale još u 13. stoljeću, kada je jedna kućanica iz Bretanje slučajno prolila heljdinu kašu po ploči za pečenje. Iako je upravo to najpoznatija priča o nastanku, postoji i vjerovanje da su prve palačinke napravljene 472. godine, kada su ponuđene francuskim katoličkim hodočasnicima u Rimu. Jour des Crepes dan je kojim se obilježava upravo taj trenutak, a slavi se 2. veljače u Francuskoj i Belgiji. Tamo palačinke imaju i dublje značenje, odnosno njihov okrugli oblik simbolizira novčić ili sunce.
Pa iako Francuzi i Belgijanci palačinke slave početkom veljače, a mi u to vrijeme tek počinjemo sanjati o prvim krafnama i palačinke nam nisu niti na kraj pameti, ostatak svijeta odlučio je da će se Svjetski dan palačinki održavati krajem veljače ili početkom ožujka. S godinama, datum se počeo pomicati na sve ranije u mjesecu pa tako ove godine pada na utorak, 13. veljače.
NAJPOZNATIJE PALAČINKE NA SVIJETU: CREPES SUZETTE
Sreća je naša što smo to saznali na vrijeme pa će nam današnji dan poslužiti kao dobra izlika da se zasladimo omiljenom poslasticom. A dok mi razmišljamo u kojoj ćemo ih formi napraviti i s kojim dodacima puniti, vama ostavljamo nekoliko provjereno dobrih recepata. Potražite ih u nastavku.
RECEPTI ZA KLASIČNE PALAČINKE
Kada su u pitanju recepti za klasične palačinke po uzoru na francuske crepes, uvijek se okrećemo jednom od dva provjereno dobra recepta. Jedan je s nama podijelio chef Nautic Cluba Pojoda, Christian Misirača, a drugi Anja Maršić, na društvenim mrežama poznata i kao Hungry Anja. Upravo ta dva recepta ubrajamo među one po kojima palačinke uvijek uspiju baš kako treba, čak i najvećim amaterima u kuhinji. Osim toga, ostavljamo i recept za klasične palačinke na ruski način, koji su s nama svojevremeno podijelili u bistrou Rusko.
RECEPT ZA PALAČINKE CHRISTIANA MISIRAČE
RECEPT ZA PALAČINKE ANJE MARŠIĆ
KLASIČNE PALAČINKE NA RUSKI NAČIN
PALAČINKOM PO SVIJETU
Osim za klasične, tu su i recepti za palačinke iz različitih dijelova svijeta. Započnite s dutch baby palačinkom, okušajte se i u pripremi američkih palačinki te malih blini palačinki, a zatim testirajte i neke složenije recepte, poput onog za crespelle ili slane japanske palačinke.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....