Za aktualni broj magazina Dobra hrana razgovarali smo s pekarima i vlasnicima pekarnica, mijesili smo, uzgajali svoje kvasce, pekli kruh i od njega pripremali nova, slasna jela kojima ćemo se rado vraćati. Jedno od tih jela je i proljetna panzanella, bogata salata recept za koju je s nama podijelio naš suradnik Zoran Šimunić Šime.
Kako je napisao, panzanella je čuvena salata od kruha iz Toscane i radi se najčešće sa zrelim rajčicama, s obzirom na zimsko-proljetno doba, mi smo napravili inačicu bez radioaktivnih rajčica sa šparogama.
Proljetna panzanella
Trebat će vam:
1 mac divljih šparoga
150 g kruha
100 g medvjeđeg luka
250 g mladog špinata
100 g mlade čimulice
1-2 grančice mladog češnjaka
1 jaje
3-4 male domaće cherry rajčice iz zamrzivača
malo muškatnog oraščića
50 g maslaca
50 g parmezana
maslinovo ulje
sol, papar
malo suhog bijelog vina
malo mljevenog mažurana ili dalmatinske mješavine začina
Priprema:
Špinat, medvjeđi luk i čimule očistite te properite. U široj posudi (najbolje keramički wok) dodajte malo maslaca i ulja te kada se sve zagrije dodajte vlažno povrće, jedan češnjak, stavite malo soli, naribajte muškatnog oraščića i ostatak maslaca. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri - povremeno otklopite i prevrnite povrće. Kada povrće omekša, odnosno drastično se smanji njegov volumen, prebacite ga u usku visoku posudu i napravite smjesu štapnim mikserom dok je sve vruće. Potom dodajte svježe jaje i sve promiksajte. Uskladite okuse s time da pripazite na slanoću jer ćete na kraju umiješati ribani parmezan sa žlicom - dobili ste pesto. Budući da je sve rađeno na toplo, jaje će se samo skuhati.
Od šparoga prvo odvojite vrhove, potom mekani dio (koji je tvrđi od vrhova), a češnjak narežite na kolutiće. U tavici zagrijte ulje dodajte mekani dio šparoga, češnjak, cherry račice, malo posolite i popaprite. Pirjajte pet-šest minuta, po potrebi podlijte s malo vina ili temeljca. Dodajte vrhove, okrenite dva-tri puta, potom dvije žlice pesta te krutone. Sve dobro promiješajte i poslužite toplo.
SAVJET: Pesto možete koristiti za druga jela poput tjestenine, rižota ili kao prilog uz pečene kotlete. U hladnjaku će trajati 4-5 dana.
Kruh narežite na manje kockice (malo manje od 1 cm), dodajte malo soli i začina, pouljite i dobro promiješajte. Zagrijte tavicu i stavite kruh te pecite kockice na srednje jakoj vatri dok se ne napravi korica (krutoni).
Ovaj recept dio je teme o jelima od kruha iz aktualnog broja Dobre hrane koja je na kioscima. Ne propustite!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....