SLASTICE S LIMUNOM

KISELO I SLATKO: Francuska pita od limuna

 Marko Miščević
Nije evidentirano kad započinje priča i koliko dugo traje ljubav limuna i slastica, ali jedno je sigurno: zabilježili smo je u samoborskoj slastičarnici Sweet family

ZA PRHKO TIJESTO:

200 g brašna
100 g maslaca
25 g šećera
1 žumanjak
2 - 3 žlice hladne vode
prstohvat soli
150 g bijele čokolade

ZA LEMON CURD:

4 cijela veća limuna iz eko uzgoja
160 g šećera
3 jaja
250 g maslaca (narezati na kockice)

Marko Miščević

Za lemon curd, dobro operite limune, naribajte koricu i iscijedite sok (oko 200 ml). Jaja, šećer, sok i koricu limuna kuhajte na laganoj vatri, neprestano miješajući do temperaturi od 74 °C. Skinite s vatre, malo prohladite i stavite u blender s hladnim maslacem narezanim na kockice pa miksajte dok se ne sjedini u glatku smjesu. Premjestite u posudu i pokrijte prozirnom folijom. Pustite da se dobro ohladi. Zamijesite glatko tijesto pa ga ostavite u hladnjaku oko pola sata. Razvaljajte ga u kalup za pite ili podijelite na 10 jednakih dijelova u kalupe za mini pite promjera 8 cm. Pecite 25 minuta na 180 °C dok rubovi tijesta lijepo ne porumene. Pustite da se ohladi, a zatim premažite rastopljenom bijelom čokoladom koju pažljivo rastopite na pari. Pustite da se čokolada stisne u tijestu. Potom čokoladu prelijte s 500 g unaprijed pripremljene kreme od limuna. Pustite da se ohladi dva sata u hladnjaku. Prema želji ukrasite svježim voćem, mentom, pistacijom...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. prosinac 2024 19:56