U posljednje vrijeme glavu gubim za kimchi palačinkama, radim ih barem jednom tjedno i pojedem u pet minuta. Nije to tako loše, s obzirom na to da i sama priprema traje jednako toliko, pa mi nije žao uloženog truda. Onda mi je nedavno ponestalo kimchija i nakon početne krize, sjetila sam se da u hladnjaku imam kiseli kupus.
Pa koliko loše može biti, pomislila sam i bacila se u eksperimentiranje. Budući da su slane palačinke samo s kupusom bile pomalo dosadne, u drugoj sam turi dodala i malo kobasice i dobila pobjedničku kombinaciju. Baš kao i za kimchi palačinke, i za ovu slanu varijantu trebat će vam doslovno pet minuta pripreme i, za ovu količinu smjese, 15-ak minuta za pečenje. Dodati im možete začine po želji, a potom poslužiti uz kakav dobar umak. Meni se u ovo zimsko doba u cijelu priču dobro uklapa kiselo vrhnje s malo dimljene paprike, ali vi slobodno dodajte ono što je samo vama po guštu.
Poslužite ih za doručak, ručak ili kao jelo prije sarme, kada vam ostane šaka kiselog kupusa i ne da vam se prljati novu posudu kako biste ga spremili u hladnjak. Brzo, fino i praktično, takva jela volim najviše.
SLANE PALAČINKE S KISELIM KUPUSOM I KOBASICOM
Trebat će vam:
2 jaja
3-5 žlica mlijeka
3 žlice bijelog glatkog brašna (može i neko drugo, zdravije, slanutkovo, primjerice)
½ žličice praška za pecivo
1 šaka rezanog kiselog kupusa
1 kobasica
dodaci po želji (sjeckani čili iz ulja, mladi luk, pirjana ljutika...)
sol i papar
ulje
Za umak:
2-3 žlice kiselog vrhnja
½ žličice dimljene mljevene paprike
sol i papar
Priprema:
U posudi najprije umutite jaja, dodajte mlijeko, a zatim i brašno te prašak za pecivo. Sve povežite u gustu smjesu. Mora biti gušća od one za klasične palačinke. Ubacite kiseli kupus koji ste, ako su rezanci predugi, dodatno usitnili. Kobasicu nasjeckajte na kockice i ispecite je na tavi bez ulja. Kad poprimi boju, maknite je s vatre i pustite da se kratko ohladi. Ubacite je u smjesu. Ubacite i dodatke te začine po želji. Na istu tavu u kojoj ste pekli kobasice zagrijte malo ulja. Žlicom dodajte smjesu i pecite 2 minute pa okrenite i pecite još minutu. Dok se palačinke peku, pomiješajte kiselo vrhnje s dimljenom paprikom. Palačinke poslužite uz vrhnje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....