NOSTALGIČAN MENI

Klasici s plaže koji bude uspomene: Kada ste zadnji put uz more jeli paštetu ili prste zamastili omiljenim jelima iz djetinjstva?

Što vam se ovih dana jede nakon kupanja? Mi se osjećamo totalno nostalgično i najdraži su nam još slani prsti koje umastimo slasnim langošicama, paštetom i rajčicom ili pohancima svih vrsta i oblika

Postoji hrana koju volimo jesti na moru, zavaljeni u ležaljku ili za obiteljskim stolom na terasi, a onda postoji i hranu koju volimo jesti na moru, ali dok sjedimo na ručniku mokre kose i još uvijek slanih prstiju. U nedavnom razgovoru s kolegama dotaknuli smo se upravo teme nostalgične hrane s plaže i danas vam donosimo neke od naših favorita te recepte koji će vam pomoći da ovih dana uspomene ponovno pretvorite u zbilju.

image
Privatna Arhiva/

ULTIMATIVNI KLASIK: PAŠTETA I PARADAJZ
Iako smo načuli da neki paštetu i rajčicu na plaži danas smatraju sramotnim obrokom, nama u tom vječnom klasiku nema baš ništa sramotno i obožavamo ga. Iako nema do omiljene kupovne paštete (koja je to, to je uvijek diskutabilno), mi vam danas donosimo recept za onu domaću. Napravite je večer prije, ujutro spakirajte u mali prijenosni hladnjak, putem stanite u pekari po štrucu kruha, a na usputnom štandu kupite i domaće rajčice. Nakon prvog kupanja, sve zajedno posložite po ručniku i gozba može početi.

RECEPT ZA PAŠTETU

image
Vedran Peteh/Cropix

MASNI PRSTI
Druga stvar koju smo uvijek obožavali i još uvijek volimo, su poderane gaće, langoši ili, kako ih zovu na Krku, pacice. Nema boljeg nego se nakon dugog druženja u moru, još mokre kose, vratiti na ručnik, a zatim počastiti jednim slasnim uštipkom iza kojeg ostaju samo masni prsti. Obožavamo ih kupovne, a još su nam draže domaće. Nedavno smo u Baškoj na Krku razgovarali i s vlasnicima malog kioska s pacicama koje se tamo prodaju već 30 godina, a ako ipak ne ljetujete tamo i ovakva poslastica vam nije pri ruci, u nastavku vas čeka recept za kućnu pripremu.

RECEPT ZA SLASNE UŠTIPKE, LANGOŠE (ILI KAKO IH VEĆ VOLITE ZVATI)

image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix

POHANCI, ALI MALO DRUGAČIJI
A što kažete na ona vremena kada su pohanci na plaži bili sasvim normalna stvar, posebice za kontinentalce koji bez njih nisu mogli zamisliti niti jedan odlazak na ljetovanje? Danas na plažu nosimo tek ostatke pohanih tikvica, ako se posuda ne isprazni i prije polaska, ali nam je nedavno naš suradnik Zoran Šimunić Šime dao odličnu ideju i podsjetio nas na pohani mesni narezak te s nama podijelio svoj recept po kojem ga radi ekipi na brodu. Ostavljamo ga u nastavku.

POHANI MESNI NAREZAK PO ŠIMINOM RECEPTU

Trebat će vam:

2 konzerve mesnog nareska
100 g glatkog brašna
2 jaja
100 ml piva
sol, papar
malo mljevenog čilija

Priprema:

Razmutiti jaja s malo soli pa umiješati brašno, potom lagano dodati pivo uz miješanje kako bi se dobila pjenasta smjesa. Dodati malo soli i papra te zaljutiti čilijem po ukusu. Mesni doručak izvaditi iz konzerve, narezati na prikladne komade debljine 5 - 8 mm i malo posušiti. U međuvremenu u tavici zagrijati ulje za prženje, a odreske umočiti u “paštel” (smjesu za pohanje) i staviti pohati. Nakon dvije minute odreske okrenuti i pržiti još minutu. Izvaditi na papirnati ubrus da se ocijedi masnoća. Poslužiti uz tople pome i neki pikantniji umak na bazi rajčica. Sve obavezno treba pratiti pivo, po mogućnosti hladno.

SAVJET!

Pripazite sa soli jer je narezak već sam po sebi dosta slan. Na isti način možete ispohati gljive, tikvice i drugo mekše povrće. Ako želite pohati patlidžane, prvo ih odgorčite - narežite, nasolite i pustite da se ocijede prije paniranja.

KRAFNE ILI KUKURUZ?
Kada razmišljamo o ponudi hrane na plaži, napamet nam padaju još samo krafne, za koje ipak nemamo dovoljno volje i strpljenja da ih u ovo doba pripremamo kod kuće, ali i kukuruz. Poželite li se ovih dana nakon plivanja slatkog klipa kukuruza, svakako zavirite na našu listu jela koja od njega možete pripremiti ili se samo inspirirajte i na kuhani ili pečeni klip stavite malo drugačije dodatke. Sve vaš čeka na poveznici u nastavku.

KAKO NAPRAVITI BAŠ DOBAR KUKURUZ?

image
Pexels/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. rujan 2024 02:48