Kofte su popularno iransko jelo s mesnim okruglicama koje se jede gotovo svakodnevno. Postoji više varijanti ovog jela, a okruglice mogu biti punjene različitim nadjevima. .
Inače, Iran je zemlja prirodnih ljepota, gostoljubivih ljudi i vrlo ukusne i raznolike hrane, a nekada je bio dio velikog Perzijskog Carstva, što je utjecalo i na njihovu kuhinju. Osim toga, civilizacijski neizmjerno važan Put svile prolazio je kroz Iran, pa su njegovi stanovnici često bili u interakciji s kuhinjama susjednih zemalja, poput ruske, turske, grčke i arapske, te su stvorili bogatu i jedinstvenu kulturu prehrane. Još u staroj Perziji kuhala su se egzotična mirisna variva s dodacima cimeta, mente i nara, a svoja slatka i slana jela obogaćivali su pistacijama, bademima i orasima. Šafran je jedan od tradicionalnih i najpopularnijih iranskih začina, a prate ga suha limeta, cimet, kurkuma, kumin i ružina vodica.
Kako se kofte pripremaju po pravom iranskom receptu, pokazala nam je Iranka Samane Reihani koja u Zagrebu živi već dulje od tri godine.
KOFTE
Za mesne okruglice:
500 g mljevene janjetine
1 šalica riže
1 šalica prepolovljenog suhog slanutka
1 jaje
1 velika glavica luka
2 režnja češnjaka
½ žličice mljevenog kima
½ žličice mljevenog cimeta
¼ žličice mljevenog muškatnog oraščića
suhe šljive
sol i crni papar po ukusu
ulje za prženje
Za umak od rajčice:
2 žlice paste od rajčice
1 žličica mljevene kurkume
½ žličice mljevenog cimeta
¼ žličice mljevenog muškatnog oraščića
sol i crni papar po ukusu
voda
Priprema:
U zdjeli pomiješajte mljevenu janjetinu sa sitno nasjeckanim lukom, mljevenim češnjakom, nekoliko sati namočenom i ocijeđenom rižom i suhim slanutkom, te dodajte začine i jedno jaje. Dobro izmiješajte dok se svi sastojci dobro ne sjedine.
Mesnu smjesu spljoštite između dlanova i u sredinu ubacite suhu šljivu te formirajte okruglicu i sve to ponovite s preostalom smjesom i šljivama.
U velikom loncu zagrijte malo ulja na srednje jakoj vatri, dodajte luk i, kada se malo zacakli, pažljivo dodajte polpete i popržite ih sa svih strana.
U posebnoj zdjeli pomiješajte pastu od rajčice, začine, dodajte vode i prelijte zapečene polpete. Smanjite vatru, poklopite lonac i pustite da se sve krčka još dva sata.
Ovo jelo tradicionalno se poslužuje uz somun ili kuhanu rižu.