Ovo je jedan od onih recepata koje ćete rado pripremati pa zato jer je jako jednostavan, a ukusan. Ovo je varijanata s kiselim vrhnjem, ali možete koristiti i zagrijano mlijeko, kad kolač morate pustiti da odstoji kako bi bio kompaktniji.
SAVJETI:
Ukoliko želite, jabuke možete narezati i na manje komade nego što smo mi u videu ili ih čak naribati.
Umjesto kiselog vrhnja možete koristiti jogurt kako bi kolač bio još ''lakši''.
Lješnjake slobodno zamijenite bilo kojim drugim orašastim plodovima.
Kolač možete pripremiti i u manjim, individualnim posudama ako ga planirate poslužiti na druženju.
Trebat će vam:
1 kg jabuka
4 žlice šećera
4 jaja
1 čašica kiselog vrhnja
2 šake oraha ili preprženih lješnjaka
200 g brašna
malo cimeta
100 g maslaca
Priprema:
Jabuke ogulite, operite, a zatim narežite na komadiće. Zagrijte pećnicu na 180°C, a zatim u posebnoj posudi izmješajte jaja, šećer dok ne postignete jednoličnu smjesu, a zatim dodajte i maslac, kiselo vrhnje, jabuke, brašno i orahe ili lješnjake. Pecite kojih 40 minuta dok ne poprimi zlaćanu boju.
*Ako želite manje zapečenu varijantu i laganije okuse, postoji još jedan način pripreme, a to je da jabuke prethodno omekšate u 50 ml vode. Mikserom izradite žumanjke i šećer, a zatim dodate maslac pa postupno dodavajte brašno, 500 ml zagrijanog mlijeka i jabuke koje ste ocijedili. Pečete 20 minuta, a u međuvremenu izradite snijeg od bjelanjaka te ga premažete po tijestu nakon 20 minuta pečenja, a zatim pečete još 10. Po želji možete dodati i malo džema od marelica.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....