DOBRA IDEJA

KOLAČ OD JAGODA, RABARBARE I SIRA: Ah, ta rabarbara! Zaboravljeno povrće koje nismo znali skuhati. Do sad!

Tihana Lohinski, autorica bloga Strawberry Soup, nam je otkrila ovaj jednostavan recept za odličan kolač koji će savršeno pasati uz popodnevni čaj...

recept i slika Tihana Lohinski

ZA TIJESTO:

200 grama brašna (pirova, bijelog pšeničnog ili kombinacija te dvije vrste brašna)
100 grama hladnog maslaca
1-2 žlice meda
3 žlice mljevenih badema
prstohvat soli
1 žlica kiselog vrhnja ili grčkog jogurta

ZA SLOJ OD SIRA:

250 grama svježeg sira
100 ml vrhnja za šlag
2 žlice meda
1 jaje
žličica ekstrakta vanilije
2-3 žlice limunova soka

ZA VOĆNI SLOJ:

100-150 grama jagoda
100 grama rabarbare
1 žlica gustina
1 žlica limunova soka
1 žlica meda ako želite
1 žličica cimeta ili kardamoma

ZA CRUMBLE:

100 grama brašna
3 žlice mljevenih badema
6-7 žlica zobenih pahuljica
prstohvat soli
1 vanilin šećer
2 žlice šećera ili 2 žlice meda
1 žličica ekstrakta vanilije
65 grama hladnog maslaca nasjeckanog na kockice

Zamijesite tijesto. Pomiješajte brašno, sol i bademe. Dodajte hladni maslac nasjeckan na kockice i prstima napravite mrvičastu smjesu (nešto poput krušnih mrvica). Zatim dodajte med i žlicu vrhnja te sve dobro pomiješajte tako da dobijete prhko tijesto. Ako je previše mekano, dodajte još malo brašna. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak, a u međuvremenu pripremite ostatak. Za kremu od sira pomiješajte sir, med, jaje, vaniliju i limunov sok. Vrhnje za šlag umutite posebno pa ga dodajte kremi od sira i sve promiješajte. Jagode i rabarbaru nasjeckajte na komadiće približno jednake veličine. Pomiješajte ih, dodajte im med, gustin, vaniliju i začine te sve dobro promiješajte. Napravite i završni sloj, posip. Pomiješajte brašno, zobene pahuljice i bademe. Dodajte prstohvat soli i šećer ili med (ovisno o tome što koristite). Na kraju dodajte na kockice nasjeckan hladni maslac i prstima napravite mrvičastu smjesu. Tijesto izvadite iz hladnjaka i razvaljajte za kalup promjera 26 cm. Možete tijesto i prstima utisnuti u kalup. Izbockajte ga vilicom na nekoliko mjesta i stavite peći samo tijesto u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva. Pecite deset minuta. Nakon toga tijesto izvadite i na njega rasporedite redom kremu od sira, po njoj voće i na kraju ravnomjerno rasporedite mrvičasti posip po kolaču. Pećnicu smanjite na 180 stupnjeva i pecite kolač još 40-45 minuta. Izvadite ga iz pećnice, ohladite, narežite i poslužite. Napomena: Ovaj kolač je rađen u okruglom kalupu promjera 26 cm, no možete ga raditi i u četvrtastom kalupu. Ako je kalup nešto veći, kolač će biti tanji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. prosinac 2024 21:42