Domaće šljive stigle su na naše tržnice i momentalno nas podsjetile na stari recept kojemu, kad je sezona šljiva, jednostavno ne možemo odoljeti. Naravno, koristimo ga i kad imamo domaće jabuke, marelice i bobičasto voće, ali nam najbolje prija uz ove lijepe plave plodove.
No, ima u ovom receptu i mali twist, koji koristimo posljednjih godina, a pokazao nam se kao dobitna kombinacija kada kolač poslužujemo još topao.
Stoga, ako vam se ne rade knedle, eto dobre ideje. Također, volite i šljive, zašto ne biste isprobali i crumble od šljiva po receptu naše Slavice Šagolj ili, možda, čokoladnu pitu sa šljivama.
Trebat će vam:
5 jaja
400 g brašna
400 g šećera
1 prašak za pecivo
300 ml ulja
12 žlica mlijeka
50 g šećera u prahu
500 g očišćenih šljiva
Za posluživanje:
ili 8 g kristal šećera
ili šećer u prahu i cimet
ili sladoled od vanilije
Priprema:
- U posudu stavite šećer i jaja i umutite ih mikserom.
- Brašno prosijte pa ga malo po malo dodajte smjesi od šećera i jaja zajedno s praškom za pecivo, mlijekom i uljem. Miksajte dok se svi sastojci ne sjedine.
- Kalup za pečenje namastite i pospite brašnom ili grizom pa u njega ulijte dobivenu smjesu.
- Šljive operite, otkoštite i narežite na polovice te ih jednu do druge slažite na vrh smjese željenim redoslijedom (u krug, po širini ili duljini, postrance nježno utisnute u tijesto).
- Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva i pecite kolač oko 40 minuta ili dok ne dobije lijepu zlatnu boju.
- Kada je kolač pečen, umjesto klasičnog posipanja šećerom u prahu i cimetom ili kristal šećerom, poslužite ga uz kuglicu sladoleda od vanilije.