NEŠTO SLATKO

KOLAČI NA FRANCUSKI NAČIN: Brioš

 Biljana Bilvajs / HANZA MEDIA
Céline i Sebastien Varmant, vlasnici La Marquise Boulangerie&Patisserie odali su nam recepte za pripremu slastica koje se za blagdane tradicionalno pripremaju u njihovoj zemlji.
250 g brašna
5 g soli
25 g šećera
10 g kvasca
70 ml mlijeka
2 jaja
100 g maslaca
1 jaje

Zagreb, 210218.
Dolcic.
Slasticarnica La Marquise.
Uskrsnje francuske slastice.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Bilvajs / HANZA MEDIA

U zdjelu stavite brašno, sol, šećer i kvasac. Izmiješajte pa dodajte jaja i mlako mlijeko. Miješajte pet minuta pa malo-pomalo dodavajte mekani maslac. Miješajte dok se tijesto ne počne odvajati od stijenke zdjele i kuhače. Napravite kuglu pa neka tijesto odstoji na toplome mjestu pola sata. Potom ga stavite u zdjelu, dobro pritisnite da izađe sav zrak pa ga stavite u hladnjak na jedan sat. Izvadite tijesto, podijelite ga na nekoliko dijelova i napravite kugle veličine grejpa. Ostavite ih na toplom mjestu otprilike sat i pol. Žumanjak istucite s malo mlijeka pa premažite brioše, posipajte ih krupnim ili obojenim šećerom i stavite peći u ugrijanu pećnicu na 160 stupnjeva otprilike dvadesetak minuta, odnosno dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Brioš najbolje prija uz mlijeko, bijelu kavu ili kakao i jede se za doručak. Najljepši je posipan obojenim krupnim šećerom koji možete nabaviti u prodavaonicama začina

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. prosinac 2024 00:22