Osnovni recept za kombuchu
Trebat će vam:
4 vrećice zelenog čaja
1 vrećica crnog čaja
200 g šećera
4,5 l vode
400 ml tekućine od SCOBY-ja (ocat)
SCOBY - ovdje doznajte kako uzgojiti SCOBY
Priprema:
Pola litre vode zakuhajte, dodajte šećer i pomiješajte, dok se šećer ne otopi. Stavite vrećice čaja i pustite ih 15 minuta da se namaču. Nakon toga ih izvadite, ali nemojte cijediti. Dodajte u staklenu posudu zaslađeni čaj i vodu, a pritom pripazite da njihova temperatura ne prelazi 27°C. Dodajte cijeli SCOBY i 400 ml tekućine u kojoj je bio (ocat od kombuche). Prekrijte krpom staklenku i učvrstite gumicom te držite na sobnoj temperaturi. Za 15 dana bi kombucha trebala biti gotova. Kušajte dok ne budete zadovoljni okusom pa pretočite u bocu i držite u hladnjaku te popijte u nekoliko dana.
Savjet više: Kombuchu se ne isplati raditi u količinama manjima od 4 litre jer joj treba do dva tjedna da ponovno nastane. Ta količina omogućuje vam da dobivenu kombuchu rasporedite po danima i imate dovoljno dok ne bude gotova nova tura.
Cijelu našu Gastrolab temu pronađite u novom broju magazina Dobra hrana!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....