Ukusno i zdravo

Kombuchu i ocat od kombuche možete napraviti i sami, s ovim receptom svima uspjeva

 Tomislav Krišto/Cropix
U vlastitoj kuhinji možete redovito proizvoditi osvježavajuće i ukusne fermentirane napitke

Osnovni recept za kombuchu

Trebat će vam:

4 vrećice zelenog čaja
1 vrećica crnog čaja
200 g šećera
4,5 l vode
400 ml tekućine od SCOBY-ja (ocat)
SCOBY - ovdje doznajte kako uzgojiti SCOBY

Priprema:

Pola litre vode zakuhajte, dodajte šećer i pomiješajte, dok se šećer ne otopi. Stavite vrećice čaja i pustite ih 15 minuta da se namaču. Nakon toga ih izvadite, ali nemojte cijediti. Dodajte u staklenu posudu zaslađeni čaj i vodu, a pritom pripazite da njihova temperatura ne prelazi 27°C. Dodajte cijeli SCOBY i 400 ml tekućine u kojoj je bio (ocat od kombuche). Prekrijte krpom staklenku i učvrstite gumicom te držite na sobnoj temperaturi. Za 15 dana bi kombucha trebala biti gotova. Kušajte dok ne budete zadovoljni okusom pa pretočite u bocu i držite u hladnjaku te popijte u nekoliko dana.

Savjet više: Kombuchu se ne isplati raditi u količinama manjima od 4 litre jer joj treba do dva tjedna da ponovno nastane. Ta količina omogućuje vam da dobivenu kombuchu rasporedite po danima i imate dovoljno dok ne bude gotova nova tura.

image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix

OCAT OD KOMBUCHE
Ako kombuchu ostavite na sobnoj temperaturi bez hlađenja dulje od dva do tri tjedna, nastavit će fermentirati te će se napitak početi pretvarati u fini ocat. Ovisno o vremenu, taj će ocat biti intenzivnije kiseo. Njega možete koristiti za začinjavanje salata, izradu dresinga i slično.

image

Dobra hrana, zima 2023.

Fotografija: Berislava Picek, Art Direkcija: Vesna Veselić

Cijelu našu Gastrolab temu pronađite u novom broju magazina Dobra hrana!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. studeni 2024 08:21