Humus je jedan od onih brzinskih namaza koje vrlo lako možete napraviti od sastojaka koje imate kod kuće. Potrebna vam je tek konzerva slanutka, malo začina, limunov sok i maslinovo ulje i namaz idealan za brzi doručak ili dip uz grickalice već je gotov. Iako ga uvijek radimo od oka, ovisno o trenutnom raspoloženju, nedavno smo naletjeli na video recept chefa Yotama Ottolenghija u kojem je detaljno pojasnio postupak pripreme najkremastijeg humusa. Odmah smo ga isprobali i zaključili kako humus od sada radimo samo po ovom receptu.
Jednostavan recept
Chef Ottolenghi slanutak iz konzerve najprije procijedi, zatim ga prebacuje na čistu kuhinjsku krpu i lagano protrese kako bi lakše odstranio opne. Slanutak zatim ubacuje u lonac s posoljenom vodom i malo kumina. Pri kuhanju još jednom odvaja opne koje su isplivale na površinu. Chef Ottolenghi dodaje i kako je dobro sačuvati dio tekućine u kojoj se kuhao slanutak i kasnije je dodati slanutku kod blendanja. Osim tekućine, chef u blender sa slanutkom dodaje i limunov sok, protisnuti češnjak, sol, tahini te nekoliko kockica leda. Dodaje i kako je humus važno blendati nešto dulje kako bi se postigla savršeno kremasta tekstura.
Iako u receptu ne navodi točne omjere, količine svakako prilagodite vlastitim potrebama i ukusu. Pri blendanju, humus probajte u nekoliko navrata i dodajte još začina, a u slučaju da je još uvijek previše zbijene teksture, dodajte malo obične ili vode od kuhanja. Gotovi humus možete poprskati s malo maslinova ulja, dodati za'atar, sušene rajčice, dimljenu papriku, kapare ili druge dodatke po želji.
Postupak pripreme pogledajte u videu u nastavku, a jednom kada ga napravite, humus ponesite na posao za brzi snack usred radnog vremena, poslužite uz krekere ili grissine ili ubacite u sendvič.