ZA TIJESTO:
375 g glatkog brašna
125 g oštrog brašna
60 g maslaca (mekanog)
8 g soli
280 g hladne vode
Za laminiranje tijesta:
500 g maslaca
60 g oštrog brašna
ZA SLASTIČARSKU KREMU:
500 g mlijeka
20 g oštrog brašna
20 g gustina
75 g šećera
80 g žumanjaka (oko 4 žumanjka)
vanilija
Promiješajte obje vrste brašna, izmiješajte sol i maslac te malo zatim dodajte hladnu vodu. Mijesite dok ne nastane glatko tijesto. Ostaviti stajati u hladnjaku dva sata. Potom za laminiranje izmiješajte maslac i brašno, smjesu oblikujte u pravokutnik i stavite u hladnjak. Počnite s laminiranjem, odnosno preklapanjem: razvaljajte tijesto u oblik pravokutnika, u sredinu stavite smjesu maslaca i brašna, prebacite preko maslaca bočne stranice tijesta. Napravite to još dva puta pa tijesto stavite u hladnjak na jedan sat. Potom najprije razvaljajte pa preklopite, pa razvaljajte i tako redom četiri puta, pa opet stavite u hladnjak na na jedan sat. I na kraju razvaljajte i preklopite tijesto tri puta pa opet u hladnjak na jedan sat. Nakon svega tijesto razvaljajte na debljinu od centimetra, stavite u željeni kalup, oblikujte ga pa na tijesto stavite papir za pečenje, a na njega sirovu rižu kako bi tijesto prilikom pečenja zadržalo oblik. Pecite na temperaturi od 180 ⁰C otprilike 20-25 minuta. Za slastičarsku kremu stavite mlijeko da se grije. Žumanjke, šećer i ostale sastojke izmiješajte, dodajte mlijeka po potrebi. Kada mlijeko zakuha, stavite najprije malo vrućeg mlijeka u žumanjke, promiješajte i zatim žumanjke s malo mlijeka ulijte u vruće mlijeko te nastavite kuhati. Kada krema počne kuhati, smanjite temperaturu i kuhajte još otprilike 5-6 minuta. Stavite u posudu da se hladi i pokrijte prozirnom folijom (neka se zalijepi na kremu) da se ne stvara korica. Nakon što se krema dobro ohladi, ponovno je izmiksajte dok ne bude glatka. Kremom punite ohlađene košarice i složite voće po želji.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....