CEHFOVSKI RECEPT

Kremasta juha od svjetače s tostiranim lješnjacima i intenzivnim plavim sirom


 
 Marko Miscevic/Cropix/Cropix
Mlada chefica Katarina Vrenc pripremila je nekoliko proljetnih, a pomalo neobičnih jela
  • 2 manje glavice cvjetače (cca 300 g)
  • 150 g jačeg kozjeg sira
  • 1 žlica bučinog ulja
  • 1 žlica limunovog ulja
  • 200 g lješnjaka
  • 200 g maslaca
  • Prstohvat muškatnog oraščića
  • Sol, papar


Jednu glavicu cvjetače najprije skuhajte u mlijeku uz dodatak kozjeg sira. Začinite soli i paprom i kada je gotova, blendajte uz dodatak 100 g maslaca. Drugu glavicu cvjetače začinite soli, paprom, bučinim i limunovim uljem. Pecite 10 minuta na 200 stupnjeva ili dok ne poprimi lijepu zlatnu boju. Drugu polovicu maslaca najprije zagrijavajte na vatri dok ne poprimi smeđu boju i orašast miris pa ga izblendajte s pečenom cvjetačom i prebacite u sifon kako biste dobili pjenu ili jednostavno ostavite izblendano u kremu. Lješnjake najprije tostirajte u pećnici oko 10 minuta, a zatim ih prebacite u blender i blendajte dok ne otpuste ulje i pretvore se u pastu. Pečenu i kuhanu cvjetaču poslužite u istom tanjuru. Juhi na kraju dodajte i žlicu paste od lješnjaka. Po želji juhu možete ukrasiti klicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. studeni 2024 21:58