POVRATAK U JESENSKE DANE

Kremasta pita s bučom i hrskavom slaninom prava je poslastica

Prhko tijesto, kremasta buča i hrskava slanina čine ovu pitu neodoljivom, bilo da je poslužite kao glavno jelo ili topli zalogaj za druženja

PITA S BUČOM I SLANINOM

Priprema: 30 minuta

Pečenje: 40 minuta

Porcija: 4

Trebat će vam:

300 g glatkog brašna

200 g maslaca

1 žličica soli za tijesto

hladna voda

200 ml vrhnja za šlag (nezaslađenog)

1 jaje

1 manja ili pola srednje buče

100 g slanine

pola poriluka

70 g topivog sira

sol i papar

drugi začini prema želji (timijan, peršin...)

Priprema:

Od brašna, maslaca, soli i malo hladne vode zamijesite prhko tijesto. Nemojte mijesiti predugo, tek da se svi sastojci povežu. Utisnite ga u kalup i stavite u hladnjak. Za to vrijeme na tavi otopite slaninu pa dodajte na kolutiće narezani poriluk, sol, papar i buču. Pirjajte pet minuta pa dodajte vrhnje za šlag. Pomiješajte i maknite s vatre. Dodajte jedno jaje i polovicu topivog sira. Pomiješajte. Tijesto najprije pecite 10-ak minuta na 200 stupnjeva na slijepo, a zatim dodajte nadjev, pospite s još sira i pecite oko 40 minuta ili dok sve zajedno ne dobije lijepu boju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. veljača 2025 07:51