Lagani, prozračni i tanak biskvit s jajima i limunovom koricom, krema od krem sira, svježe smokve, čokolada i listići badema kombinacija su kojoj se vraćamo svakog ljeta. Pakiramo ih u neodoljivu roladu sa smokvama i poslužujemo u svakoj prilici, nakon ručka ili povratka s plaže, na druženjima s prijateljima ili kada odlazimo u goste. Ako ćemo biti do kraja iskreni, priznat ćemo vam da komad ili dva nekada nestaju čak i za vrijeme doručka.
Priprema rolade sa smokvama nije pretjerano komplicirana, ali ćete u kuhinji morati provesti nešto više vremena, pa čak i upaliti pećnicu. Ipak, kada ćete u ovom prefinom desertu uživati, shvatit ćete kako se na kraju sav trud itekako isplatio. Recept potražite u nastavku.
Za biskvit će vam trebati:
4 jaja
4 žlice šećera
5 žlica glatkog brašna
1 žlica mlake vode
pola praška za pecivo
korica jednog limuna
Za kremu:
200 g krem sira
80 g maslaca
50 g smeđeg šećera
1 žlica sirupa od agave
Za ukrašavanje:
200 g svježih smokava
50 g tostiranih listića badema
100 g čokolade za kuhanje
50 ml vrhnja za šlag
Priprema:
U posudu za miksanje stavite jaja i šećer i dobro izmiješajte. Dodajte mlaku vodu i koricu limuna. Prosijano brašno i prašak za pecivo ručno umiješajte. Stavite u oblik za pečenje 25 x 40 cm, koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180°C oko 15 minuta. Pečeni biskvit odmah zarolajte i pustite da se ohladi. Dok se biskvit hladi pripremite kremu. U posudu stavite maslac i šećer te dobro izmiješajte. Dodajte krem sir i agavin sirup. Ohlađeni biskvit lagano odmotajte, namažite ga s kremom, uz rub posložite smokve i sve ponovno zamotajte. Čokoladu za kuhanje s vrhnjem za šlag otopite na laganoj vatri. Nikako ne smije zakuhati. Čokoladnu glazuru prelijte preko kolača i pospite tostiranim listićima badema.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....