Trebat će vam:
240 ml punomasnog mlijeka
360 ml gustog vrhnja
2 režnja češnjaka
prstohvat svježe mljevenog muškatnog oraščića
1 žličica soli
svježe mljeveni papar
2 grančice svježeg ružmarina
2 grančice svježeg timijana
1 list lovora
900 g krumpira
600 g ribanog cheddara ili gaude
240 g svježe ribanog parmezana
1 žlica maslaca
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 175ºC. U loncu pomiješajte mlijeko, vrhnje, usitnjeni češnjak, muškatni oraščić, sol, papar i začinsko bilje. Pustite da zavrije pa maknite s vatre. Pokrijte i ostavite da odstoji nekoliko minuta kako bi se mlijeko i vrhnje proželi svim okusima. U međuvremenu ogulite i narežite mandolinom krumpir na 3 mm debljine. Kako ih narežete, krumpire stavite u mliječnu mješavinu. Naribajte sir. Uzmite 60 g naribane gaude ili cheddara i pomiješajte s parmezanom pa stavite sa strane. Maslacem namažite posudu za pečenje promjera 28 cm. Ocijedite krumpire, a mliječni miks procijedite u posebnu zdjelu te odbacite začinsko bilje i češnjak. U posudu stavite malo mliječnog miksa, zatim sloj krumpira i sloj naribanog sira. Lagano začinite solju i paprom. Ponavljajte slaganje krumpira, mliječne mješavine i sira dok ne potrošite sav krumpir, svaki put uz dodavanje začina. Ako ostane, možete preliti krumpir mješavinom mlijeka i vrhnja po vrhu. Na vrh stavite parmezan pomiješan s cheddarom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici dok krumpir ne omekša, a vrh ne porumeni i počnu se javljati mjehurići, oko 45 do 55 minuta. Ako primijetite da se vrh prebrzo zapeče, možete pokriti folijom. Ako želite, možete pojačati jačinu pećnice na kraju. Ostavite da odstoji pet minuta prije posluživanja. Po želji možete ukrasiti listićima svježeg timijana.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....