U želji da iskoristimo jesenske plodove koje možemo još uvijek pronaći na tržnici, naša suradnica Slavica Šagolj svojevremeno je pripremila slatki editorijal uz malo drugačije slastice. Umjesto u teglicama ili u savijačama i pitama, odlučila se kestene, kruške i dunje iskušati i u drugim receptima.
Kesten je baršunaste teksture i neutralnog okusa pa ga je poželjno oplemeniti mirodijama i finom prozračnom kremom. Dodatak čokolade pojačat će njegov okus, a kolač će vam se topiti u ustima. Kruška je slatka, nježne teksture, sočna, mirisna... Bilo da se javlja u obliku pirea ili osušena, njezina aroma itekako dođe do izražaja, pa je tako obogatila i naš desert. Dunja je trpka i ne baš sočna voćka koja najčešće nađe svoje mjesto u teglicama u obliku džema ili pak soka. Ako je kuhate u njenom vlastitom soku s dodatkom začina, dobit ćete fini, aromatičan pire koji možete iskoristiti kao namaz u kombinaciji sa svima omiljenim palačinkama i kremom od mascarponea, čime ćete stvoriti vrhunsku slasticu. Pronađite inspiraciju i odaberite svog voćnog favorita.
Za napredne:
Za početnike:
Za sladokusce:
PALAČINKE S PIREOM OD DUNJA
Dunji dodajte cimet i muškatni oraščić, pretvorite je u pire pa je zajedno s kremom od mascarpone sira upakirajte između palačinki
Za pire od dunjai:
5-7 komada dunja
120 g smeđeg šećera
vanilin šećer
cimet
sok jednog limuna
muškatni oraščić
Za kremu od mascarponea:
150 g mascarpone sira
2 žlice sirupa od agave
žličica arome od vanilije
Za palačinke:
3 jaja
300 g glatkog brašna
350 ml mlijeka
200 ml mineralne vode
prstohvat soli
vanilin šećer
prstohvat cimeta
50 g otopljenog maslaca
Priprema:
Dunje dobro operite, ogulite i narežite na kockice. Stavite u široku tavu. Dodajte šećer, vanilin šećer, limunov sok i začine. Kuhajte dok dunje ne omekšaju. Ako vam nestane tekućine, možete dodati malo vode ili sa strane stavite jednu dunju da se kuha pa zalijevate tom tekućinom. Omekšale dunje usitnite štapnim mikserom. Ohladite. Dok se pire hladi, pripremite smjesu od mascarponea tako što ćete u sir dodati sirup agave i aromu vanilije te dobro izmiješati.
Kako biste pripremili palačinke, u dublju posudu stavite jaja te ih pjenjačom umutite. Dodajte vanilin šećer, sol, cimet i otopljeni maslac te dobro izmiješajte kako biste dobili glatku, homogenu smjesu. Potom naizmjence dodajte brašno, mlijeko i mineralnu vodu. Miješajte dok ne dobijete finu glatku pjenastu smjesu. Ako je smjesa rijetka, dodajte malo brašna, a u slučaju da je gusta, razrijedite ju s malo mineralne. Kada ih ispečete, na pladanj za posluživanje stavite palačinku, namažite ju pireom od dunja i na nju stavite sljedeću palačinku. Nju također premažite pireom od dunja pa na nju stavite treću palačinku, koju ćete premazati kremom od mascarponea. Ponovite postupak sve dok ne potrošite sve sastojke. Završite obavezno s pireom od dunja. Prije serviranja slasticu ohladite minimalno pola sata.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....