SLATKE KRUŠKE

KRUŠKE NA STOLU: Torta od krušaka

 Marko Miščević
Najbolje od krušaka!

Za podlogu:

250 g glatkog brašna
100 g mljevenog badema
1 jaje
80 g šećera
mala žličica cimeta
žlica meda
korica jednog limuna
150 g maslaca

Nadjev:

1 kg krušaka
sok pola limuna
žlica meda

Za beze:

3 bjelanjka
100 g šećera

Marko Miščević

Priprema:

U duboku posudu staviti brašno, mljeveni badem, šećer i cimet te dobro promiješati. Omekšali maslac narezati na listiće i dodati u suhe sastojke jaje, med i naribanu koricu limuna. Umijesiti tijesto, umotati ga u foliju i staviti u hladnjak na jedan sat. U međuvremenu očistiti kruške, narezati ih na manje kockice i preliti limunovim sokom da ne potamne. Upaliti pećnicu. Dok se pećnica grije, tijesto staviti na pobrašnjenu podlogu i razvaljati valjkom u oblik za torte promjera 26 cm. Pri valjanju tijesta obratiti pozornost da se ne prekriva samo dno kalupa, nego i stranice, tijesto obavezno mora biti u jednom komadu. Tijesto prstima utisnuti na rub kalupa da se ne iskrivljuje tijekom pečenja i rasporediti komadiće kruške koje prije samog pečenja treba začiniti žlicom meda. Peći 40 minuta na temperaturi od 200 °C. Dok se kolač peče, umutiti bjelanjke sa šećerom u čvrsti snijeg. Kad je kolač pečen, staviti snijeg i kratko zapeći na istoj temperaturi dok vrhovi ne dobiju zlatnu boju. Kolač dobro ohladiti prije posluživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. prosinac 2024 02:40