Trebat će vam:
250 g batata (skuhana i očišćena gramaža) 200 g skuhanog bijelog graha 1 manji ljubičasti luk 1 žlica mljevenih lanenih sjemenki 1 žličica miks azijskih začina (kurkuma, chili, korijander, kumin, itd.) pola žličice soli malo mljevenog papra 3 žlice zobenog brašna 5 žlica krušnih mrvica maslinovo ili ulje uljane repice |
Priprema:
Oprani batat pecite u komadu u pećnici zagrijanoj na 180° oko 45 minuta ili ga ogulite i na kocke narezanog skuhajte na pari. Zatim od njega napravite pire, dodajte i skuhani grah koji ste prethodno zdrobili vilicom ili izblendali ako želite glađu teksturu te dodajte vrlo sitno sjeckani luk, lanene sjemenke, azijske začine, sol i papar i zobeno brašno. Sve zajedno dobro izmiješajte te smjesu ostavite u hladnjaku oko pola sata. Rukama koje ste malo namočili u hladnoj vodi formirajte oblike burgera te ih uvaljajte u krušne mrvice. Položite ih na pleh obložen papirom za pečenje i premažite uljem s obje strane. Pecite burgere oko 35 minuta na 200°, odnosno dok se ne stvori hrskava korica. Servirajte ih u tostiranom integralnom pecivu sa salatom i povrćem, a za umak neka vam posluži grčki jogurt.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....