RECEPT

KUHAMO S HRENOM: Juha od hrena

Iako ga najčešće povezujemo s uskrsnim doručkom, hren je zdrava i ljekovita biljka koju možemo koristiti i u brojnim drugim jelima kako bismo ojačali svoj prirodni imunitet.
1 litra povrtnog temeljca
1 list lovora
3 zrna papra
2 zrna pimenta
100 g svježeg hrena
2 žličice gustina
250 ml kiselog vrhnja
1 limun
sol i papar
3 tvrdo kuhana jaja
2 grančice svježeg timijana
kriške pečene slanine po želji

Stavite 750 ml povrtnog temeljca u lonac, dodajte lovorov list, zrnca papra i pimenta pa pustite da zavrije. Dodajte svježe naribani hren i ostavite da ponovno zavrije. Smanjite vatru i ostavite juhu da krčka 10 minuta. U zdjeli dobro pomiješajte 2 žličice gustina sa 125 ml kiselog vrhnja i ostatkom povrtnog temeljca pa polako ulijte u lonac uz neprestano miješanje. Kuhajte 3 minute i povremeno promiješajte. Maknite s vatre, a potom uklonite lovorov list i bacite ga. Okus hrena bit će isprva jak, ali će oslabiti. Umiješajte sok jednog limuna i ostatak kiselog vrhnja. Dodajte sol i papar. Juhu u zdjelici ukrasite razrezanim tvrdo kuhanim jajima, listićima timijana i pečenom slaninom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. studeni 2024 04:10