DOBRA DIEJA

KUHAMO SA SENFOM: Čokoladni tart sa smokvinim senfom

 Berislava Picek / HANZA MEDIA
ZABORAVITE NA DIJON I ESTRAGON: Umjesto toga kušajte ljuti, medeni, kruškin i smokvin senf, koji će vašim jelima dati posve novu dimenziju okusa!

ZA TIJESTO:

200 g oštrog brašna
120 g maslaca
50 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
žličica ribane korice naranče
malo soli
pola jajeta

ZA NADJEV:

400 g tamne čokolade
3,5 jaja
100 g maslaca
50 g šećera
3 vanilin šećera
300 ml slatkog vrhnja
5 ml vodice cvijeta naranče
25 ml ruma
5 žlica smokvinog senfa

Berislava Picek / HANZA MEDIA

Hladan maslac narežite na kockice, pomiješajte s brašnom, šećerima, koricom naranče i solju. Sastojke stavite u multipraktik te ga nekoliko puta uključite na par sekundi (opcija pulse) dok se brašno i maslac ne prožmu i ne nastanu mrvice. Dodajte jaje i ponovno na kratko uključite multipraktik dok se ne stvori kugla tijesta. Ne smije se predugo mijesiti. Naravno, tijesto možete umijesiti i ručno. Pustite da se tijesto odmori u hladnjaku barem pola sata pa ga razvaljajte i stavite u kalup za tart. Ponovno stavite na 20-ak minuta u hladnjak. Napikajte vilicom, stavite alu-foliju ili papir za pečenje na tijesto i “uteg” - grah, rižu ili kuglice za tart. Stavite u prethodno ugrijanu pećnicu 20 minuta na 180°C. Izvadite “uteg” i pecite još 10-ak minuta, ovisno o pećnici, na 170 °C. U lončić dodajte vrhnje, stavite na vatru i zagrijte do točke vrenja. Maknite s vatre, dodajte čokoladu, pustite nekoliko minuta da stoji pa promiješajte i dodajte maslac. Nastavite miješati dok se sve ne spoji u jednoličnu smjesu. U drugoj posudi vrlo kratko miksajte jaja uz dodatak šećera, vanilije, ruma, vodice cvijeta naranče i senfa. Ako koristite zaslađeno biljno vrhnje, nije potrebno dodavati šećer. Obje mase sjedinite i kratko mikserom promiješajte. Masu ulijte u pripremljenu koru i pecite pola sata na 170 °C. Prije rezanja čokoladni tart ohladite pa ga poslužite ukrašenog jestivim biljem, uz dodatak kandiranih naranči ili uz sladoled od vanilije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. studeni 2024 20:02