Težina pripreme: srednje
Vrijeme pripreme: 60 min
Broj osoba: 2
Sastojci
- 1 goveđi jezik
- 1 suha ljuta papričica
- žlica soli
- žlica suhog origana
- voda
- za marinadu:
- šalica vode
- pola pola šalice kvasine
- 4 žlice šećera
Priprema
1. korak
Stavite jezik u hladnu vodu tako da bude sasvim pokriven tekućinom. Dodajte začine i kuhajte oko sat vremena, može i u ekspresnom loncu. Kuhajte dok jezik sasvim ne omekša pa pustite da se ohladi. Ovaj dio kuhanja možete obaviti ranije pa čuvati jezik neoguljen u hladnjaku.
2. korak
Kožu s njega ogulite prije samog serviranja. Oguljeni jezik stavite u posudu s octom, vodom i šećerom. Kuhajte dok ne se sasvim ne reducira i ishlapi. Servirajte toplo ili hladno.
3. korak
Hladno se može rezati na vrlo tanke ploške pa je idealno za sendviče, s hrenom i raženim kruhom, recimo.
4. korak
Savjet: Kuhani jezik odličan je i u salati. Dodajte mu ukiseljenog luka ili ljutike, kuhanog graha ili slanutka, ploške tvrdo kuhanih jaja i dosta dobrog ulja, najbolje bučinog. Tako pripremljen može u poklopljenoj posudi u frižideru stajati i nekoliko dana, a svakim će danom okus ove salate postajati sve bolji. U klasičnoj varijatni nema mu bolje pratnje od krupne soli i umaka od hrena.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....