Kuhani goveđi jezik

Težina pripreme: srednje

Vrijeme pripreme: 60 min

Broj osoba: 2

Sastojci

  • 1 goveđi jezik
  • 1 suha ljuta papričica
  • žlica soli
  • žlica suhog origana
  • voda
  • za marinadu:
  • šalica vode
  • pola pola šalice kvasine
  • 4 žlice šećera

Priprema

1. korak

Stavite jezik u hladnu vodu tako da bude sasvim pokriven tekućinom. Dodajte začine i kuhajte oko sat vremena, može i u ekspresnom loncu. Kuhajte dok jezik sasvim ne omekša pa pustite da se ohladi. Ovaj dio kuhanja možete obaviti ranije pa čuvati jezik neoguljen u hladnjaku.

2. korak

Kožu s njega ogulite prije samog serviranja. Oguljeni jezik stavite u posudu s octom, vodom i šećerom. Kuhajte dok ne se sasvim ne reducira i ishlapi. Servirajte toplo ili hladno.

3. korak

Hladno se može rezati na vrlo tanke ploške pa je idealno za sendviče, s hrenom i raženim kruhom, recimo.

4. korak

Savjet: Kuhani jezik odličan je i u salati. Dodajte mu ukiseljenog luka ili ljutike, kuhanog graha ili slanutka, ploške tvrdo kuhanih jaja i dosta dobrog ulja, najbolje bučinog. Tako pripremljen može u poklopljenoj posudi u frižideru stajati i nekoliko dana, a svakim će danom okus ove salate postajati sve bolji. U klasičnoj varijatni nema mu bolje pratnje od krupne soli i umaka od hrena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2024 18:36