Potrebna su desetljeća da tradicionalni aceto balsamico ostari u bačvama te jedna mala bočica može stajati nekoliko tisuća kuna. Taj aceto balsamico je drugačiji od aceta koji inače koristimo. Tradicionalni aceto se dobiva kuhanjem Trebbiano grožđa koje raste u brdima Modene u Italiji. Ocat zatim dozrijeva 12 godina. Cijena 100 ml ovog aceta iznosi oko 700 kuna.
Ali što ako vam kažemo da kod kuće možete doći do približno istog efekta?
Ako ste ikada kritički razmišljali o redukciji aceta balsamica koja se u restoranima služi još od 90-ih, vjerojatno ste bili u pravu. Kupovni aceto balsamico se iskuhava dok ne postane dovoljno gust, ali njegov okus ostaje oštar i ''peckav'', nedostaje mu dubina i slatkoća koju prava stvar ima!
Evo kako se barem donekle približiti pravoj stvari!
Trebat će vam:
Za ¼ šalice za čaj:
1/3 šalice za čaj kupovnog aceta balsamica 1 čajna žličica šećera 1 čajna žličica desertnog vina Porto |
Priprema:
Sve sastojke pomiješajte u plitku posudu i polako reducirajte na iznimno slaboj vatri. Smjesa bi se trebala jedva krčkati. Nastavite dok se smjesa ne reducira za pola. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Ovako napravljen aceto balsamico poslužite uz panna cottu, kruške i jagode, sa sirevima, u juhama ili sa steakovima i janjećim kotletima.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....