Iskoristite je cijelu

Kupili ste preveliku lubenicu? Isprobajte ove recepte, jednostavni su, a rezultat su jela kojima ćete se vraćati

Obožavamo je još hladnu iz hladnjaka, ali lubenica može biti i puno više. Imamo tri provjereno dobra recepta

Tražite li ideju kako da potrošite lubenicu koja vas već danima gleda iz hladnjaka, razmislite o tome da napravite jedno od ova tri jednostavna, a osvježavajuća i lagana jela. Dobra opcija na vruće dane bit će gazpacho ili hladna juha, imamo recept i za brzinsku salatu s krastavcima, a chefica Ivana Bekavac nedavno nam je otkrila recept za salatu od lubenice, feta sira, paprika i sjemenki. Sve to čeka vas u nastavku.

Dobro je znati!

Lubenica se uvijek dobro slaže sa slanim sirevima poput feta sira, a kombinirati je možete i s grillanim sirom kao što je škripavac ili halloumi ili mladim kozjim sirom. Također, osim sirovu, poslužiti je možete grilanu, a dobar dodatak uvijek će biti i svježe začinsko bilje poput mente, bosiljka i timijana. Dobra ideja je i svježa lubenica u kombinaciji sa sirovom ribom.

JUHA KOJA NE GRIJE, VEĆ OSVJEŽAVA

Kada smo prije dvije godine u zagrebačkom restoranu Tač isprobali gazpacho od lubenice, toliko nam se svidio da smo Vesnu Miletić, vlasnicu i cheficu, odmah zamolili za recept. Ona lubenicu kombinira s krastavcima i peperončinom, a od klasičnih začina koristi tek sol i papapar

"Lubenica mora biti zrela i slatka. Izvadite joj meso, odstranite koštice i ubacite u blender. Dodate malo sjeckanih krastavaca i svježih peperončina - ako nema peperončina, može i svježa zelena ljuta paprika, okus mora biti sweet & chili. Blendate, posolite, dodate još i maslinovo ulje i papar. Ova je hladna juha posebno oduševila ljude kombinacijom slatkoće i pikantnosti, mnogi su je kod nas probali prvi put", objasnila nam je Vesna Miletić.

image
Merc67/Getty Images

SALATA KAO GLAVNO LJETNO JELO

Tražite li, pak, recept za konkretniju ljetnu salatu, koja na posebno vruće ljetne dane može biti i jednostavno, lagano glavno jelo, razmislite o kombinaciji lubenice, feta sira i paprika. Ubacite sve zajedno u zdjelu, za dodatnu hrskavost ubacite i šaku suncokretovih sjemenki, a zatim začinite dressingom od octa, maslinova ulja, meda i origana. Recept su s nama nedavno podijelile chefica Ivana Bekavac i Dina Habulin i ovo jelo toliko nam se svidjelo da smo ga odlučili ponoviti što prije.

SALATA OD LUBENICE

image
Neja Markičević/Cropix

LUBENICA I KRASTAVCI SE VOLE

Jednostavnu salatu uz specijalitete s grila ili male zalogaje za ekipu napraviti možete i kombinacijom krastavaca i lubenice. Trebat će vam još samo kiselo vrhnje ili grčki jogurt, papar, maslinovo ulje, svježi bosiljak i sol, a zatim je sve zajedno potrebno sjediniti i poslužiti uz tostirani, hrskavi kruh. Jednostavno, lagano, svježe, slano i slatko, baš pravo ljetno.

RECEPT POTRAŽITE OVDJE

image
Marko Miščević/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. kolovoz 2024 07:48