Za jednu osobu trebat će vam:
250 g mljevene janjetine od buta
sol
papar
pola čajne žlice kima
čajna žlica sitno sjeckanog luka
pola čajne žličice češnjaka u prahu
Tzatziki
Sastojci:
svježi krastavac težine 0,2 kg
prstohvat soli
2 jušne žlice čvrstog jogurta
par kapi limunova soka
3-4 listića mente
svježe sjeckani češnjak, po želji
krumpir, oblikovan u kockice 3x3 cm
salata od matovilca
segmenti šipka
Postupak:
Mljevenu janjetinu (zamolite mesara da vam otkošti janjeći but te da ga samelje jedanput) začiniti solju, paprom, češnjakom u prahu, kimom (mljevenim ili ga sami zdrobite u mužaru).
Dodati sitno sjeckani crveni luk. Meso janjetine oblikovati u pljeskavice, ne pretanke kako bi ostale sočne. Peći ih na jakoj vatri te paziti da se ne prepeku (mogu ostati i blago ružičaste, medium well).
Salatu od matovilca blago začiniti maslinovim uljem i limunovim sokom te ju ukrasiti segmentima nara (šipka). Pljeskavicu, krumpir i salatu posložiti na tanjur, a pokraj mesa i salate izdašno poslužiti umak tzatziki.
Umak tzatziki:
Krastavac oguliti te ga naribati i začiniti solju. Pustiti da odstoji. Kada je pustio vodu, dobro ga ocijediti i začiniti mentom, limunovim sokom, maslinovim uljem i čvrstim jogurtom te s malo sjeckanog češnjaka.
Krumpir oguliti i oblikovati ga u kockice te ga lagano pržiti u dubokom ulju do zlatnožute boje. Posoliti ga.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....