GRAŠNJACI

Kvarnerski zalogaji od dizanog tijesta punjeni marunima hit su za vrijeme maškara

 Nikola Zoko/
Grašnjaci dolaze iz mjesta Rukavac iznad Opatije, a probati ih možete i u novouređenoj kavani Heritage Hotela Imperial u Opatiji

Za tijesto će vam trebati:

20 g svježeg kvasca
150 ml mlakog mlijeka
2 žumanjka
40 g šećera
1 vanilin šećer
naribana korica limuna
0,3 žličica soli
50 g otopljenog maslaca
2 žlice rakije
350 g glatkog brašna

Za nadjev:

200 g kuhanog i protisnutog maruna ili kestena
12 g vanilin šećera
1 žlica ruma
5 g ribane tamne čokolade

Dodatno:

bjelanjak za premazivanje
ulje za prženje
šećer u prahu

Priprema:

Umijesite tijesto te pustite da se odmori dva sata na sobnoj temperaturi. Na razvučeno tijesto debljine 3-5 mm stavite hrpice nadjeva koji se radi od maruna, vanilin šećera, ruma i tamne čokolade. Oko nadjeva tijesto premažite bjelanjkom, preklopite ga tako da je nadjev pokriven, pa stisnite okolo da izađe zrak. Zatim okruglim kalupom režite oblike tako da kalup obuhvati tijesto s nadjevom. Ostatak tijesta opet skupite, razvaljajte, izrežite i nadjenite kao prije. Pržite u dubokoj masnoći na srednjoj temperaturi dok ne dobiju lijepu smeđu boju sa svih strana. Grašnjake pustite da se ohlade, pospite šećerom u prahu pa poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. prosinac 2024 23:36