TV KUHINJA

Lagano, raznovrsno i jednostavno: Ovo su salate najboljih televizijskih chefova

Za jedno od ovih sedam televizijskih lica zasigurno ste čuli, a mi smo vam na jednom mjestu sakupili recepte za njihovo omiljeno ljetno jelo - salatu

U vrućim ljetnim danima malo je toga što može pobijediti salate u izboru za lagano, raznovrsno i jednostavno jelo za ručak i večeru. Pravi je trenutak i da se iskoristi obilje povrća (i voća) koje donosi ljeto, a s obzirom na to da za većinu recepata nije potrebna termička obrada, gušt je još veći. Na omiljenom gastronomskom TV kanalu 24Kitchen, među prijedlozima chefica i chefova iz cijeloga svijeta, odabrali smo recepte za fantastične salate za našu ljetnu TV kuhinju.

image
Press

SALATA OD ZELENIH RAJČICA

Trebat će vam:

5 zelenih rajčica, tanko narezanih
3 glavice ljutike, prethodno namočene 10 minuta u vodi
šaka narezanog korijandra, i još malo za ukrašavanje
2 žličice mljevenog crnog sezama
2 žličice mljevenog prženog kikirikija
1 žličica sušenih ljuskica čilija
3 žličice ulja od češnjaka
prstohvat soli
½ žličice prženog češnjaka, za ukrašavanje (po ukusu)
1 crveni čili, narezan, za ukrašavanje

Priprema:

U veliku zdjelu stavite rajčicu, ljutiku, korijandar, crne sjemenke sezama, kikiriki, ljuskice čilija, ulje češnjaka i sol i sve dobro promiješajte. Ukrasite prženim češnjakom, narezanim čilijem i korijandrom pa poslužite. Prženi češnjak možete nabaviti u azijskim trgovinama, a možete ga napraviti i sami: u hladnu tavu ulijte ulje i dodajte mu sitno, ali ne previše sitno sjeckani češnjak. Stavite tavu na srednje jaku vatru. Dok se zagrijava, miješajte drvenom špatulom. Kada ulje počne cvrčati, nastavite miješati dok češnjak lagano ne zažuti, no budite oprezni jer vrlo lako zagori i postane gorak. Maknite s vatre i pustite da se malo ohladi pa procijedite. Ulje iskoristite za kuhanje u roku od tjedan dana. Češnjak rasporedite po upijajućem papiru da upije ostatak masnoće. Pospite po jelima.

image

Luke Nguyen

Press

* Luke Nguyen poznati je vijetnamsko-australski chef koji je prvi restoran otvorio u suradnji sa svojom sestrom Pauline Nguyen dok je imao samo 23 godine. Bio je sudac i voditelj prve sezone "MasterChefa Vietnam", a napisao je i nekoliko bestselera.

image
Press

SALATA S MANGOM

Trebat će vam:

1 crvena paprika, očišćena, narezana na veće komade
1 zelena paprika, očišćena, narezana na veće komade
1 zreli mango, oguljen i narezan na kockice
½ krastavca, prepolovljenog po duljini, očišćenog od sjemenki i narezanog na veće komade
3 mlada luka, sitno nasjeckana
1 limeta, iscijeđena
3 žlice ljutog umaka od papra, ili prema ukusu
sol i crni papar, prema ukusu

Priprema:

Stavite sve sastojke u veliku zdjelu i lagano promiješajte. Neka salata odstoji na sobnoj temperaturi najmanje 20 minuta da se svi okusi prožmu.

image

Ainsley Harriott

24Kitchen

* Ainsley Harriott britanski je chef jamajačkih korijena. Poznat je po brojnim knjigama i emisijama o kuhanju koje je radio kao chef i voditelj. Bio je jedan od prvih voditelja izvorne verzije kuharskog showa "Jabuke i kruške".

image
Press

DVIJE SALATE S TJESTENINOM

Trebat će vam:

800 g cherry rajčica, raspolovljenih
2 žlice balzamičnog octa
2 žlice maslinova ulja
2-3 češnja češnjaka u ljusci
sol i papar
280 g tune u maslinovu ulju (iz konzerve)
2 žlice kapara, ispranih
1/3 šalice crnih maslina bez koštica, grubo nasjeckanih
400 g tjestenine risoni (orzo)
200 g slanine narezane na kockice
1 žlica maslinova ulja
1 glavica brokule, cvjetovi odvojeni, stabljika narezana na tanke ploške
sol i papar
naribani sir pecorino za posipanje
velikodušni mlaz ekstra djevičanskog maslinova ulja za kapanje

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 190 °C. Rajčice stavite u vatrostalnu posudu, nakapajte balzamičnim octom i maslinovim uljem, posolite i popaprite, pa pecite 30-35 minuta ili dok se rajčice ne zapeku, a češnjak omekša. Češnjak istisnite iz ljuske i u posudi s rajčicama zgnječite vilicom. Lagano ih promiješajte i odložite dok vam ne zatrebaju.

Zakuhajte srednje velik lonac slane vode, ubacite tjesteninu i kuhajte je oko 7-8 minuta, dok ne postane al dente. Sačuvajte 50 ml vode u kojoj se kuhala tjestenina, pa je ocijedite i isperite mlazom hladne vode da zaustavite kuhanje.

Tjesteninu istresite u posudu sa zapečenim rajčicama i dobro ih sjedinite miješanjem. Po potrebi ulijte malo vode u kojoj se kuhala tjestenina. U tjesteninu umiješajte kapare, masline i tunu, pa vrh obilno pospite bosiljkom. Salatu poslužite na sobnoj temperaturi. Ostatke čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku, a 30 ih minuta prije jela izvadite na sobnu temperaturu.

Za drugu salatu zakuhajte velik lonac slane vode. U međuvremenu u velikoj tavi s debelim dnom zagrijte ulje, pa zapecite slaninu i na umjerenoj je vatri pržite 3-4 minute ili dok ne postane hrskava. Ugasite vatru i odložite tavu dok vam ne zatreba. U kipuću vodu dodajte 3/4 cvjetova brokule, narezane stabljike i tjesteninu. Dobro ih promiješajte i kuhajte 6 minuta. Preostale cvjetove brokule kuhajte nekoliko minuta dulje ili dok tjestenina ne postane al dente. Sačuvajte 50 ml vode u kojoj se kuhala tjestenina pa je ocijedite i isperite mlazom hladne vode da zaustavite kuhanje. Tjesteninu istresite na tavu sa slaninom, protresite da je obložite otpuštenom masnoćom i po potrebi zalijte s malo vode u kojoj se kuhala. Premjestite je na pladanj za posluživanje, pokapajte maslinovim uljem i pospite naribanim pecorinom.

Salatu poslužite na sobnoj temperaturi. Ostatke čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku, a 30 ih minuta prije jela izvadite na sobnu temperaturu.

image

Silvia Colloca

Press

* Silvia Colloca je žena s mnogo strasti: profesionalna glumica, operna pjevačica, blogerica i autorica kulinarske knjige. Učila je od majke i bake, a danas dijeli svoju strast prema talijanskoj kuhinji u TV emisijama na 24Kitchen.

image
Press

SALATA OD GAMBERA S MUŠTARDOM, ENDIVIJOM, MLADIM LUKOM I CELEROM

Trebat će vam:

sok pola limuna
1 vezica peršina
svježi origano
1 žlica samoborske muštarde (pikantni umak od tučene gorušice ukuhane u pekmezu od grožđa)
maslinovo ulje
600 g gambera (velikih)
250 g salate endivije
1 vezica mladog luka
1 stabljika celera listaša
sol i papar
50 g bijelog vina

Priprema:

Gambere očistiti od oklopa i izvaditi crijevo iz repa. Glave od gambera kratko popržiti na tavi i podliti bijelim vinom. Kad alkohol ispari, dodati malo vode te kuhati 5 minuta. Zgotovljene glave procijediti pasirkom za krumpir u staklenu posudu u kojoj ćemo zamiješati preljev.

Repove gambera kratko blanširati u blago posoljenoj vodi. Nakon 3 do 4 minute izvaditi repove i staviti da se ohlade.

Oprati salatu endiviju pod mlazom hladne vode i ocijediti. Nasjeckati mladi luk i celer na sitne komade. U staklenoj posudi zamiješati s dobivenim ekstraktom (glava) gambera sok pola limuna, sjeckani peršin, nekoliko listića svježeg origana, jednu žlicu samoborske muštarde i maslinovo ulje.

U zdjelicu posložiti listove hrskave endivije. Na salatu posložiti repove gambera te posuti sjeckanim celerom i mladim lukom. Za kraj preliti preljevom.

image

David Skoko

Press

* Poznati hrvatski kuhar, ribarov sin David Skoko ima veliko iskustvo na televiziji, a prvi je hrvatski chef koji je dobio svoju emisiju na 24Kitchen, "Stari gušti, nova kuhinja". Na istom kanalu prikazan je i drugi serijal "Motor, loza, kuhača".

image
Press

SALATA S TIKVICAMA I MRKVOM

Trebat će vam:

3 - 4 tikvice (različite sorte, ako je moguće)
1 svežanj mrkve
80 g lješnjaka
100 g čvrstog jogurta
½ žličice češnjaka u prahu
1 svežanj kopra
2 grančice bosiljka
50 ml extra djevičanskog maslinova ulja
sok pola limuna
sol

Priprema:

Ogulite mrkve. Dobro operite tikvice. Narežite ih na trakice uz pomoć gulilice povrća. U posudi pomiješajte jogurt, češnjak, sol i sitno nasjeckani kopar. Prepržite lješnjake u suhoj tavi, ohladite i nasjeckajte ih. Stavite tikvice i narezanu mrkvu u veliku posudu. Začinite solju, limunovim sokom i nasjeckanim bosiljkom. Poslužite s jogurtom i pospite nasjeckanim lješnjacima.

image

Lora i Stoyan

Press

* Lora i Stoyan, bugarski dvojac, u svojim emisijama donose odlične recepte za svaku kuhinju. Recepti ovog dua poznati su po svojim jedinstvenim okusima koje kombiniraju s klasičnim namirnicama.

image
Press

SALATA OD SRDELA NA ŽARU S RAJČICOM I BOSILJKOM

Trebat će vam:

8 očišćenih cijelih srdela (svaka oko 60 g)
4 žlice ekstradjevičanskog maslinova ulja
2 češnja češnjaka, oguljena i narezana na listiće
1 žlica kapara, ocijeđenih
1⁄2 žličice chilli praha
1 žličica sjemenki koromača
1 veliki limun, i još 4 kriške za serviranje
2 žlice nasjeckanog lišća svježega peršina
sol

Za salatu:

20 mladih crvenih cherry rajčica, prepolovljenih
20 mladih žutih cherry rajčica, prepolovljenih
3 češnja češnjaka, oguljena i narezana
20 listova svježega bosiljka
6 žlica ekstradjevičanskog maslinova ulja

Priprema:

Stavite srdele u plastičnu, staklenu ili keramičku posudu i napravite marinadu. Dodajte ulje, češnjak, kapare, chilli prah i sjemenke koromača. Začinite solju. Dodajte sok limuna. Pokidajte koru limuna i komadiće dodajte marinadi. Pažljivo okrećite sardine u marinadi, pokrijte ih i ostavite u hladnjaku najmanje 30 minuta.

Za to vrijeme napravite salatu. Stavite rajčice u zdjelu srednje veličine. Dodajte češnjak i pokidano lišće bosiljka. Začinite solju i pospite uljem. Lagano promiješajte da sve rajčice prekrijete uljem. Odložite na stranu.

Ribu izvadite iz hladnjaka otprilike 10 minuta prije kuhanja. Zagrijte grill-tavu na srednje jakoj vatri - kada bude jako vruća, pažljivo izvadite srdele iz marinade i položite ih u tavu. Dodajte i koru limuna iz marinade, a ostalo bacite. Pecite ih tri minute, okrenite i pecite još dvije minute.

Servirajte na tanjure po dvije srdele, pospite ih peršinom. Uz ribu stavite salatu od rajčica i ukrasite kriškom limuna i komadom limunove kore.

image

Gino D‘acampo

Press

* Gino D‘Acampo imao je 11 godina kad je prvi je put ušao u djedov restoran i zaključio da je kuhanje kao stvoreno za njega. Osam godina poslije preselio se u London i napravio sjajnu karijeru. Danas piše knjige i snima gastroemisije.

image
Press

SALATA OD SMOKAVA, ŠPAROGA I GRAHA

Za salatu:

100 g mladoga graha (ili boba)
2 manje glavice rimske salate, prerezane po dužini, zatim narezane na osam tanjih komada
60 g listova miješane salate
6 zrelih svježih smokava, vrhovi odrezani, narezane na četvrtine
100 g tvrdog kozjeg sira, oguljenog i razmrvljenog
250 g šparoga, očišćenih, narezanih na komade (dijagonalno)
mješavina mikrobilja, šaka (po želji)

Za preljev:

1 žličica limunova soka
1 žličica šećera
1 žličica Dijon senfa
1 češanj češnjaka, zdrobljenog
1 žlica sitno nasjeckanog vlasca
6 žlica maslinova ulja
sol i svježe mljeveni crni papar

Priprema:

U srednje velikom loncu zakuhajte vodu. Dodajte grah (ili bob) i šparoge, kuhajte nekoliko minuta dok ne omekša. Ocijedite, osvježite u hladnoj vodi, ponovno ocijedite. Ako želite, možete maknuti kožicu sa zrnja graha/boba. U velikoj zdjeli napravite salatu tako da u nju stavite komade rimske salate, miješanu salatu, smokve, kozji sir, šparoge, grah/bob i mikro bilje. Za preljev, sastojke izmiješajte u manjoj zdjeli. Malo prije posluživanja preljev prelijte po salati, izmiješajte i poslužite.

image

Mary Berry

Press

* Mary Berry, najpoznatija britanska kuharica, gastrospisateljica i televizijska voditeljica, napisala je 80 kulinarskih knjiga te snimila niz serija u kojima dijeli svoje znanje. Za svoj doprinos kulinarstvu 2012. Mary Berry odlikovana je Ordenom Britanskog Carstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 18:31