Kada smo nedavno posjetili Gabrijelu Vrbetić i Marinu Stoponju u Marininoj idiličnoj kućici i ateljeu na Plešivici, gdje zajednički organiziraju radionice, o čemu smo pisali ovdje, osim recepata s koprivom, s nama su podijelile i jedan u kojem glavnu ulogu igraju gljive. Marina nam je, naime, pripremila lazanje sa šumskim gljivama koje su bile toliko bogate i slasne da smo odmah zatražili detaljne upute kako bismo ovo jelo mogli pripremiti i kod kuće.
Kod pripreme ovih bezmesnih lazanja, osim nabrojanih gljiva, uvijek možete koristiti i one koji su vam pri ruci i lakše dobavljive, ali ostatak recepata pratite kako biste dobili fino kremasto punjenje. Također, cijeli ručak bit će još ukusniji ako mu dodate i zdjelu sezonske salate. Detaljne upute čekaju vas u nastavku.
LAZANJE S GLJIVAMA
Trebat će vam:
½ paketa svježih listova za lazanje
1 glavica luka
100 g lisičarki
100 g vrganja
100 g white beech gljiva
1 žlica praha od crnih trubica
1 režanj češnjaka
peršinov list
100 ml vrhnja za kuhanje
1 žlica brašna
brašno
mlijeko
200 g sira Maasdam
200 g vinogradarskog sira
sir ribanac
maslinovo ulje
sol
papar
Priprema:
Za bešamel najprije na vatri rastopite 150 grama maslaca, dodajte žlicu oštrog brašna, promiješajte na vatri da se poveže, posolite, dolijte mlijeko i kratko prokuhajte dok se smjesa ne zgusne. Za umak od gljiva najprije sitno nasjeckajte luk, popržite ga na maslacu i maslinovu ulju te dodajte sitno nasjeckane gljive. Pirjajte na laganoj vatri desetak minuta, posolite, popaprite, dodajte žlicu brašna i vrhnje za kuhanje. Sve uz povremeno miješanje pirjajte na laganoj vatri još desetak minuta. Kada se smjesa ohladi, umiješajte sitno nasjeckani češnjak i peršin.
Lazanje slažite u kalup za pečenje, prethodno namašćen komadićem maslaca, i to redom: listovi lazanja, smjesa s gljivama, komadići sira i sve prelijte bešamelom. Ponovite sve to u tri reda. Završite redom listova lazanja na koji ćete staviti bešamel i na kraju posuti sirom ribancem. Lazanje pecite 30 minuta, dok korica ne porumeni, na 180 °C. Gotove lazanje dobro ohladite pa izrežite okruglim kalupom. Pospite sitno nasjeckanim peršinom i ribanim sirom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....