Da je naša suradnica Slavica Šagolj majstorica za slastice znamo već odavno, a upravo ovaj kolač, koji naziva ledeno nebo, jedan nam je od njezinih favorita. Budući da ledeni vjetar obožavamo, dok tražimo posebnu priliku da ga pripremimo prvi put ove godine, uvježbavamo se upravo ovom slasticom.
Sastoji se od jednostavnog biskvita od bjelanjaka i kreme od jaja, a na vrh se dodaju svježe jagode, koje zatim lijepo podižu cijelu kombinaciju, te hrksavi tostirani listići badema koji mu daju element hrskavosti.
Napraviti ga možete u formi torte ili kolača, ali i u formi malih tortica koje će na stolu izgledati još efektnije. Želite li slastici dodati još malo boje, razmislite i o tome da na vrh dodate koji listić mente, svakako će je učiniti ljepšom, mirisnom i aromatičnom.
Za biskvit:
7 bjelanjaka
7 žlica šećera
7 žlica brašna
pola praška za pecivo
200 ml mlakog mlijeka
Za kremu:
7 žumanjaka
7 žlica šećera
7 žlica oštrog brašna
3 vanilin šećera
700 ml mlijeka
250 g omekšalog maslaca
Dodatno:
300 g jagoda
100 g tostiranih listića badema
Priprema:
Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg, dodajte šećer te dobro izmiješajte. Ručno umiješajte brašno i prašak za pecivo špatulom kružnim pokretima. Smjesu izlijte u namašćeni i pobrašnjeni pleh. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 18 minuta na 180°C. Pečeni biskvit izvadite iz pećnice, napikajte vilicom i odmah zalijte s 200 ml mlakog mlijeka. Ostavite da se ohladi. U posudu za kuhanje ulijte mlijeko, dodajte šećer, žumanjke te oštro brašno. Sve sastojke dobro izmiješajte pjenjačom. Posudu stavite na vatru i skuhajte kremu. Skuhanu kremu prekrijte prozirnom folijom da se ne stvara kožica i pustite da se ohladi. Omekšali maslac dobro izmiješajte električnom miješalicom, dodajte skuhanu kremu i dobro sjedinite sastojke. Miksajte dok krema ne postane glatka i sjajna. Polako ručno u kremu umiješajte na jednake dijelove narezane, oprane i očišćene jagode. Stavite kremu na ohlađeni biskvit. Kremu ukrasite tostiranim listićima badema. Desert možete servirati u obliku kocke ili uz pomoć okruglog kalupa u obliku kruga.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....