RUČAK ZA 5

Lignje napunite rižom i aromatičnim začinima pa ih ubacite u jednostavan ljuti umak

Squid stuffed with rice, olives and feta cheese in tomato sauce on a table of old boards
 Starets
Ovakve, nešto drugačije punjene lignje, na najukusniji će način zaokružiti baš svaki radni tjedan

Priprema: 25 minuta
Kuhanje: 15 minuta
Porcija: 2

Trebat će vam:

2 velike lignje
4 žlice kuhane riže
1 žličica naribane limunove korice
3 žlice prošeka
2 žlice maslinova ulja
1 mala glavica luka
1 češanj češnjaka
1 žlica krušnih mrvica
nekoliko grančica svježeg peršina
2 grančice kopra (može i sušenog)
sol i papar

Za umak će vam trebati:

1 veća konzerva pelata rajčica
1 glavica luka
10 zelenih maslina bez koštica
200 ml bijelog vina
1 žlica šećera
1 suha ljuta papričica
3 grančice peršina
sol i papar
maslinovo ulje

Priprema:

Očistite lignje. Krakove, luk, češnjak, peršin, prošek i maslinovo ulje stavite u blender i fino nasjeckajte. Ugrijte tavu i smjesu malo prepržite pa ostavite da se ohladi. Dodajte kuhanu rižu, umućeno jaje, začinite, dodajte nasjeckani kopar, izdrobljenu čili papričicu i ribanu limunovu koricu. Dobro pomiješajte. Podijelite na dva djela pa dobivenim nadjevom nadjenite lignje. Nemojte ih previše napuniti, niti nadjenuti do kraja. Vrh zatvorite čačkalicom. Svaku uvaljajte u malo oštrog brašna pa ih prepržite u ulju da dobiju zlatnu boju. Ostavite ih na toplom. Nasjeckajte luk pa ga prepržite na ulju na kojem ste pržili lignje. Dodajte pelate koje ste prethodno grubo nasjeckali. Dodajte nasjeckane masline, zalijte vinom, pustite da zavri, dodajte šećer i začinite sjeckanim peršinom, solju i paprom. U umak stavite lignje i pustite da vrije pet minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. studeni 2024 16:00