JABUKE U GLAVNOJ ULOZI

Dugo nismo napravili tako jednostavan, a tako dobar desert! Trebat će vam manje od sat vremena i tek nekoliko sastojaka

Ovu poslasticu s lisnatim tijestom i jabukama po receptu Slavice Šagolj ponavljamo što prije

Ova poslastica idealna je za dane kada vam se jede nešto slatko, toplo i lisnato, a na raspolaganju nemate previše vremena. Za lisnate košarice po receptu naše suradnice Slavice Šagolj, naime, trebat će vam tek nekoliko sastojaka i 20-ak minuta za pripremu, a zatim još manje od pola sata za pečenje. Važno je samo da iz zamrzivača na vrijeme izvadite lisnato tijesto i jabuke narežete na tanke ploške, a ostatak zadataka toliko je jednostavan da ih možete prepustiti i najmlađima.

image
Berislava Picek/Cropix

Također, recept vrlo lako možete prilagoditi samo svojim potrebama pa tako, ako vam pri ruci nije sok od jabuke, vrlo lako ga možete zamijeniti žlicom limunova soka, a umjesto džema od marelice, koristiti možete i drugi džem po želji. Pripazite samo da nije preintenzivan kako ne bi u potpunosti prekrio okus i svježinu jabuka.

Cijeli recept čeka vas u nastavku.

image
Berislava Picek/Cropix

LISNATE KOŠARICE S JABUKAMA

Trebat će vam:

2 lista smrznutog lisnatog tijesta
2 veće jabuke Pink Lady ili Fuji
sok pola limuna
5 žlica pekmeza od marelica
1 žlica soka od jabuka
šećer u prahu za dekoraciju

Priprema:
Jabuke operite, obrišite i prerežite na pola. Izrežite sredinu jabuke i narežite je na tanke ploškice. Narezane jabuke pokapajte sokom pola limuna da ne potamne. Kalup za muffine premažite masnoćom po izboru. Lisnato tijesto podijelite na trake širine 5 - 8 cm. Svaku traku premažite džemom od marelica koji ste razrijedili žlicom soka od jabuka. Na džem nanesite sloj cimeta. Listiće jabuka slažite po lisnatom tijestu, ostavljajući malo na dnu praznog tijesta. Slobodno tijesto preklopite preko jabuka, ono služi kao držač jabuka. Zatim lagano zarolajte svaku traku kako biste napravili mali kolač u obliku muffina. Svaki kolač stavite u kalup za muffine i pecite oko 25 minuta na 180 °C ili dok tijesto ne postane hrskavo, zlatno smeđe i napuhnuto. Pečene kolače prije serviranja posipajte šećerom u prahu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. listopad 2024 11:25