Gotova za tren

Ljutkasta salsa od ljetnih rajčica gotova je za 15 minuta, a savršena je za sve od pizze i tjestenine pa do umaka za tortilja čips

Trebat će sam svega nekoliko sastojaka, par začina, pećnica i blender

Prirodno slatkaste rajčice, aromatični češnjak i ljutkaste jalapeño papričice osnovna su tri sastojka ove jednostavne, a izrazito efektne salse koja će vam postati umiljeni umak iz kućne radinosti jer je gotova za čas, a usto ne zahtijeva od vas da odradite cijeli niz kompliciranih koraka i ubacite bezbroj začina (iako možete, ako vam je volja i veseli vas eksperimentirati). Važno je samo da sastojke pošteno zapečete, što će svemu dati poseban šmek, a potom da sve izblendate do željene glatkoće. Nemojte zanemariti činjenicu da rustikalniji umaci s vidljivim komadićima povrća imaju svoje prednosti, kao i da je sada pravo vrijeme da iskoristite zrele ljetne rajčice jer su upravo sada najfinije.

image
Veselovaelena/Getty Images

Jednostavna salsa od rajčica

450 g rajčica vrste šljivar ili cherry
1 ili 2 jalapeñosa
2 režnja češnjaka
sol i papar
2 žlice vode

Uključite pećnicu na grill opciju i postavite rešetku otprilike 15 cm od gornjeg grijaćeg elementa. Obložite lim za pečenje papirom za pečenje i stavite rajčice očišćene od peteljki i narezane na polovice, kao i očišćene polovice jalapeño papričica te oljušteni češnjak lim. Posolite. Pecite u pećnici pet minuta ondosnmo dok jalapeño papričice i češnjak ne počnu dobivati smeđe mrlje od pečenja. Izvadite jalapeño i češnjak iz lima i stavite u blender.

image
Oksana Shyriaieva/Getty Images/istockphoto

U međuvremenu vratite lim u pećnicu i nastavite peći rajčice još pet minuta ili dok ne posmeđe na vrhu. Izvadite rajčice iz pećnice i dodajte ih u blender, također ulijevajući u posudu i sve sokove koje su rajčice pustile. Počnite polako usitnjavati dok salsa ne postigne željenu teksturu. Po potrebi dodajte oko 2 žlice vode da ne bude jako gusta, odnosno i više ako želite rjeđu salsu. Posolite i popaprite po ukusu. Koristite kao umak za tjesteninu, premaz brusketa ili pizze ili s kao umak uz tortilja čips.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. rujan 2024 06:43